bolne menstruacije
Zdravlje

Ako vas muče bolne menstruacije isprobajte ove trikove…

 

Bolne menstruacije mogu biti toliko jake da ometaju normalno funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih obveza. No ponekad nismo svjesni koliko se često žene susreću s tim problemom.

Ako je vjerovati pojedinim istraživanjima, više od polovine žena svoje menstruacije opisuju kao izrazito bolne. Drugi naziv za bolne menstruacije je dismenoreja, a riječ je o čestom ginekološkom problemu među ženama reproduktivne dobi. Takođe, bol se može pojaviti istovremeno s menstruacijom ili joj prethoditi jedan do tri dana, a ako ne želite svaki put posezati za tabletama protiv bolova možete iskušati neki od ovih trikova koji bi trebali smanjiti intenzitet boli…

Tople obloge

Tople obloge možete napraviti tako da toplu vodu ulijete u flašu ili pak uz pomoć zagrijanog peškira. To bi trebalo opustiti mišiće i smanjiti bolove, ali važno je naglasiti da topli oblozi pomažu isključivo kod slabijih ili umjerenih bolova.

Ishrana

Baš kao i kod mnogih drugih stvari, pravilna ishrana je važna i u ovom slučaju. Tokom menstruacije nivo magnezijuma u organizmu pada pa biste sedam dana prije nje trebali jesti hranu bogatu upravo magnezijumom, kalcijumom i vitaminom D. Osim toga, magnezijum opušta mišiće te pomaže smanjiti bol. Takođe, smanjite unos šećera i kofeina te izbjegavajte ispijanje gaziranih pića. Smanjen unos životinjskih masti te povećan unos omega-3 masnih kiselina, koje imaju i protivupalni efekt, poboljšavaju krvotok te mogu smanjiti bolne grčeve.

Mogla bi pomoći i čokolada

Odlična vijest je da se smijete počastiti i čokoladom. Osim što sadrži već spomenuti magnezijum, ona podiže i hormon sreće endorfin, a tamna čokolada bogata je i antioksidansima koji imaju blagotvoran efekat na zdravlje.

Izvor: Ljepotaizdravlje

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *