INFO

„Arsenal”, emisija BK televizije: Srpski odgovor na Bi-Bi-Si (2003)

April 2003: Rat je uvek prvorazredna medijska senzacija, a uvek ga negde ima. Na žalost, i naša zemlja je kroz istoriju, pa i tokom 90-ih, bila u ratu, i neminovnom stradanju. Emisija BK televizije, „Arsenal”, kroz jedan drugačiji pristup pokušava gledaocima da približi kako je to izgledalo, koje oružje se koristilo i kakve uniforme su se nosile.

Boško Ljubinković i Bojan Dragićević, autori ove emisije, saglasni su da je „Arsenal” kulturno-edukativni program, naučno-obrazovnog karaktera.

„Kolega Boško, koji je radio emisije „Opstanak” i ja smo došli na ideju da napravimo nešto čega do sada nije bilo na našim televizijama. Sve što opisujemo radimo bez pristrasnosti i bez politike. Dajemo činjenice, jer nije na nama da cenimo da li je u nekom trenutku neka politička odluka bila pamtena ili ne. Opisujemo oružje, uniforme, neke stvari o kojima se manje zna. To je dokumentarni program po uzoru na emisije Bi-Bi-Sija. Pilot emisija urađena je davno, ali nije prikazana, jer, na žalost, još uvek nemamo ugovor sa jugoslovenskom Kinotekom, pa ne možemo da prikažemo taj materijal. Zvanično smo krenuli 2000. godine i to epizodom „Gusarenje na Atlantiku” koja se bavila podmornicama”, priča Bojan Dragićević.

Svake nedelje gledaoci mogu da saznaju interesantnu priču o nekom ratu. U dosadašnjim emisijama bili su obrađivani Izraelsko-Arapski rat 1967. i 1973, bilo je emisija o Živojinu Mišiću, Crvenom baronu, Opsadi Lenjingrada, francuskim uniformama, koncentracionim logorima i mnogim drugim temama.

Veliku pomoć autori su dobili od ambasada Japana, Švedske i Austrije, kao i od Francuskog, Ruskog i Nemačkog kulturnog centra. Tu je i Vojska Srbije i Crne Gore koja rado ustupa podatke.

„Odlično sarađujemo i sa 72. specijalnom jedinicom. Postoji i jako bogata arhiva BK televizije u kojoj je materijal dobijen satelitskom razmenom. Jako nam je bitno i mišljenje kompetentnih istoričara, stručnjaka i akademika, koje pozivamo za sagovornike.”

„Putovaćemo na autentične lokacije, radićemo emisije i o novijim, aktuelnijim događajima. Naša tema je dosta široka i znam da to ljude interesuje. Ratne priče su uvek najjače i imaju posebnu težinu, ali moram da naglasim da se ne bavimo oružjem u modernom smislu te reči, jer pucanje u kafiću je nešto sasvim drugo i za svaku osudu i to nije priča o ljubiteljima i poznavaocima oružja.”

Razgovor vodila: Jasna Stanarević (J. Stanarević)

Naslovna slika: kombinacija slike sa sajta pixabay.com i slike iz časopisa „TV Novosti” objavljene u broju od 30. aprila 2003. godine.

Celokupan materijal obradio: Đorđe Vesković, osnivač i urednik sajta retropressadria.rs

(„TV Novosti”, 30. april 2003.)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *