artritis
INFO,  Zdravlje

Besplatni pregledi povodom borbe protiv artritisa na UKC RS

 

Udruženje reumatologa Republike Srpske organizovaće sutra na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci besplatne preglede za zainteresovane građane koji pate od otečenih i bolnih zglobova, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv artritisa.

Besplatni pregledi biće od devet do 14 časova u kabinetu s funkcionalnom dijagnostikom Odjeljenja reumatologije u Poliklinici UKC-a Srpske.

Cilj ovih tradicionalnih aktivnosti je podizanje svijesti građana u vezi s reumatskim bolestima, prevencija ovih bolesti, te poboljšanje kvaliteta života oboljelih, saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Uzrok nastanka reumatoidnog artritisa nije poznat, ali su dobro proučeni procesi razvoja zapaljenja, pa je jedina prevencija dijagnostikovanje bolesti u ranoj fazi, te primjena adekvatne terapije.

Zapaljenske reumatske bolesti su treći uzrok invaliditeta u svijetu, ako se ne otkriju i ne liječe na vrijeme, te pacijenti već nakon 10 godina postaju u većini slučajeva, trajno radno nesposobni.

Od reumatoidnog artritisa obolijevaju djeca školskog uzrasta i u većem broju radno sposobni ljudi od 30 do 60 godina, a žene obolijevaju oko tri puta češće od muškaraca.

Oboljeli u svijetu, pa i kod nas, uspješno se liječe od ove bolesti i u dobroj mjeri vode aktivan i normalan život.

Izvor: Agencije

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *