Da li je moguće utvrditi tačnu kilometražu polovnjaka?
INFO,  Pomažemo

Da li je moguće utvrditi tačnu kilometražu polovnjaka?

 

Kupovina polovnog automobila je uvijek “mačak u vreći” – nikad sa sigurnošću ne znate šta ćete dobiti.

Što je automobil stariji i što je promijenio više vlasnika, ta vjerovatnoća značajno raste.

Ključni faktor u ovome je naravno kilometraža automobila koja se skoro pa po pravilu smanjuje.

To im omogućava da značajno povećaju cijenu automobila jer je razlika u vrijednosti vozila koje je prešlo 150.000 kilometara nekoliko hiljada evra veća od istog sa kilometražom od 250.000-300.000 kilometara.

Jednostavno, na određenom broju kilometara koji često obuhvata magičnu cifru od 200.000 zbog istrošenosti kreću da otkazuju određene komponente vozila i to one čija je zamjena najskuplja.

Stručnjaci tvrde da broj automobila sa mijenjanom kilometražom obuhvata više od 30% odsto tržišta polovnjaka. U praksi je to znatno više.

Iako nikad nije moguće sa stoprocentnom sigurnošću utvrditi tačnu kilometražu vozila, postoji nekoliko koraka koji će vam omogućiti da dobijete bar približnu vrijednost, što vam može pomoći da se bolje uvjerite u stanje vozila i spustite mu cijenu.

Prije svega, potrebno je detaljno provjeriti servisnu knjigu vozila, u kojoj je bar do određenog trenutka vođena evidencija kilometraže i popravki.

To vam može dati ideju koliko je vozilo prelazilo godišnje u prosjeku pa da dođete do neke prosječne vrijednosti to trenutka u kojem ga vi kupujete.

Osim toga, preporučuje se da odvezete automobil u servis koji posjeduje opremu za kompletnu dijagnostiku automobila, koja može ukazati i na određene defekte njegovih komponenti.

Što je novije godište vozila, to ćete moći da dobijete tačniju informaciju o pređenoj kilometraži, čak i kada je manipulisano brojčanikom.

Ponavljamo, ništa vam ovo neće donijeti tačan broj pređenih kilometara, ali će vam bar dati mnogo jasniju sliku koliko je vozilo prešlo i koliko se to (ne)poklapa sa onim što stoji na satu.

Izvor: B92

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *