Da li ste posjetili ergelu “Vučijak”?  Jedan od zaštitnih znakova Prnjavora.
INFO

Da li ste posjetili ergelu “Vučijak”?  Jedan od zaštitnih znakova Prnjavora.

 

U neposrednoj blizini Prnjavora prema Banji Kulaši nalazi se nadaleko poznata ergela lipicanera “Vučijak”. Ergela sa dugogodišnjom tradicijom jedan je od zaštitnih znakova Prnjavora i posjeduje 16 rodova kobila i 6 linija rasplodnih konja sorte lipicanera (Conversano, Favory, Neapolitano, Maestoso, Pluto i Siglavy) od 10 koliko ih je poznato u svijetu.

Osnovana je aprila 1946.godine. Danas u njoj egzistira 123 čistokrvna lipicanera, uz posebnost postojanja više rasplodnih linija i rodova što garantuje veliki genetski potencijal ove prestižne rase konja.

“Lipicaneri se koriste u španskoj kraljevskoj školi jahanja, na bečkom dvoru služili su za parade, a zaljubljenici u konjičke sportive skladnost njihovih pokreta porede sa baletom. Na Vučijaku postoji svih šest priznatih loza lipicanera, ali ne i licenciranog trenera koji bi vršio obuku jahanja. Korektna saradnja sa resornim ministarstvom i opštinom je urodila plodom, tako da su stvoreni uslovi za dalji razvoj”, kaže Sandra Popadić, saradnik za plan, analizu  poslove ergele .

“U saradnji sa nvo sektorom, radimo na produbljivanju veza sa zemljama iz okruženja i uspostavljanja veza sa inostranstvom. “

Jedno od tih je Udruženje “Pomozimo djeci.”

“Prošle godine smo imali dosta posjeta djece iz osnovnih škola i vrtića sa područja naše opštine, što nam je ove godine zbog sitacije sa virusom, onemogućeno,” kaže Maja B. Lolić, predsjednica  UG “ Pomozimo djeci”.

Iz ergele “Vučijak” poručuju da se nadaju,(nakon  stabilizovanja sitacije zbog vursa) i posjetama vrtića, osnovnih i srednjih škola, studenata i omladinskih udruženja,

“Aktivnosti na ergeli u vrijeme pandemije korona virusa odvijaju se koliko je moguće normalno. Izvršena je sjetva svih kultura kako bismo obezbijedili hranu za konje, takođe se vrši prezanje i jahanje konja kako bismo im održali kondiciju.”

U toku zime 2019/2020 na ergeli je došlo na svijet 14 ždrebadi i jedan poni.

Uz kafu info

 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *