maslinovo ulje
Zdravlje

Evo šta maslinovo ulje radi vašem tijelu, ukoliko ga redovno koristite

 

Maslinovo ulje može uticati na vaše tijelo na način na koji malo drugih ulja može. Ovo su prednosti koje biste trebali očekivati.

Kako da ne volimo maslinovo ulje? Od jedinstvenog ukusa do bogatog osjećaja u ustima, maslinovo ulje je dobrodošao dodatak mnogim jelima.

Ali maslinovo ulje nije samo ukusan dodatak salatama i mesu. Ovo ulje nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti kojima se drugi začini ne mogu ni približiti.

Dobre masti

Maslinovo ulje bogato je mastima – ali neka vas to ne plaši. Dok je konzumacija određenih masti, poput zasićenih i trans-masti, povezana sa neželjenim zdravstvenim ishodima (pomislite na povećan rizik od faktora srčanih oboljenja), konzumacija zdravijih masti može dovesti do nevjerovatnih koristi. Budući da je maslinovo ulje bogato „zdravim“ mononezasićenim mastima, ne treba ga posmatrati u istom svijetlu kao izvore masti poput svinjske masti i putera.

Ljdi koji žive uz Sredozemno more, pa žive u regijama koje proizvode masline, obično jedu veliku količinu maslinovog ulja i ubiru zdravstvene beneficije. Međutim, važan detalj koji treba uzeti u obzir je da oni konzumiraju mnogo više mononezasićenih masti od zasićenih i trans-masti. Drugim riječima, konzumiraju maslinovo ulje i druge „zdravije“ izvore masti, dok ograničavaju potrošnju pržene hrane, prerađene hrane i drugih „nezdravih“ izvora masti.

Kako vaše tijelo reaguje na redovan unos maslinovog ulja?

Ako odlučite da konzistentno unosite maslinovo ulje u svoju ishranu, možda ćete se zapitati šta možete očekivati u pogledu svog zdravlja.

Evo osam stvari koje možete doživjeti kada redovno unosite zdravu dozu maslinovog ulja u svoje sosove, pa čak i pečene proizvode.

  • Smanjen rizik od moždanog udara;
  • Smanjen rizik od srčanih oboljenja;
  • Smanjena aktivnost reumatoidnog artritisa;
  • Može pomoći u podršci u borbi za plodnost (mnoge studije sugerišu da i muškarci i žene koji se pridržavaju mediteranske dijete, koja je bogata maslinovim uljem, mogu rezultovati boljom šansom za trudnoću);
  • Može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa;
  • Možete doživjeti mekšu stolicu;
  • Jača kosti;
  • Može ukloniti bakterije koje izazivaju čir na želucu.

Izvor: magazin.novosti.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *