Stefan
INFO

Fond solidarnosti pokrenuo proceduru za liječenje Stefana

 

Dvogodišnjem dječaku Stefanu Novakoviću iz Istočnog Sarajeva, koji ima tumor na kičmenoj moždini  je Fond solidarnosti pokrenuo proceduru kako bi mu bilo omogućeno liječenje u Turskoj.

 

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu jutros je primio zahtjev za liječenja dječaka Stefana Novakovića iz Istočnog Sarajeva u Turskoj, a procedura za odobravanje finansiranja liječenja je već pokrenuta, potvrđuje Fond solidarnosti.

Naime, na osnovu informacija iz medija direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković još ranije je kontaktirala roditelje dječaka, kao i Bolnicu u Istočnom Sarajevu, upravo sa namjerom kako bi na osnovu detaljnijih informacija Fond solidarnosti mogao da započne pripreme na sprovođenju neophodne procedure i prije zvaničnog zahtjeva, a sa ciljem da dječak pravovremeno bude primljen u bolnicu u Turskoj.

S obzirom na to da je Fond solidarnosti praktično započeo proceduru na osnovu prvih informacija o ovom slučaju u javnosti, te da su roditelji upoznati sa procedurom i potrebnom dokumentacijom, vjerujemo da će u najkraćem mogućem roku, odnosno u toku ove sedmice zahtjev biti riješen, poručuju iz Fonda solidarnosti.

 

Podsjećamo da je za odobravanje liječenja u inostranstvu putem Fonda solidarnosti, u skladu sa Zakonom i drugim propisima, neophodno da mišljenje o potrebi liječenja u inostranstvu da stručna komisija ovog fonda, kao i članovi Upravnog odbora.

 

Određen vremenski period je potreban i kako bi se regulisale procedure u vezi sa plaćanjem liječenja, što je uslov za prijem dječaka u bolnicu u Turskoj.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu više puta je od svog osnivanja pozivao javnost, odnosno roditelje, kao i medije i udruženja da im prva adresa kada je u pitanju liječenje djece u inostranstvu bude ovaj fond jer je izuzetno značajno da se na vrijeme preda zahtjev kako bi Fond mogao pravovremeno da donese rješenje i uputi dijete na liječenje. Koristimo i ovu priliku da još jednom apelujemo na sva udruženja i pojedince koji žele da budu humani da prvo informišu roditelje i upute ih na Fond solidarnosti, kako bi se izbjegle bespotrebne humanitarne akcije sakupljanja novca, koje su za javnost uznemirujuće, a posebno za roditelje i samu djecu koja se tada izlažu javnosti.

 

Još jednom ponavljamo, Republika Srpska je prije tri godine osnivanjem Fonda solidarnosti institucionalno riješila problem finansiranja liječenja djece u inostranstvu i Fond solidarnosti gotovo svakodnevno donosi rješenja o finansiranju dijagnostike i liječenja djece u inostranstvu. Podsjećamo da je do sada

na liječenje u inostranstvo upućeno 190 djece, a podatke o odobrenim rješenjima i troškovima liječenja, kao i stanje na računima, transparentno objavljujemo na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS (u meniju Fonda solidarnosti).

 

Uz kafu info

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *