Jaja i orasi – najbolja hrana za mozak
Zdravlje

Jaja i orasi – najbolja hrana za mozak

Koeficijent inteligencije veoma je važan jer određuje naše učenje, kao i prilagođavanje i razumijevanje svijeta oko nas. Na visinu koeficijenta inteligencije utječu brojni faktori, među kojima i način ishrane, navode stručnjaci.

Iako nismo svi podjednako inteligentni, nešto ipak možemo uraditi kako bismo poboljšali koeficijent inteligencije. Naučnici su naveli nekoliko namirnica koje na to imaju veliki uticaj.

Zeleno povrće – ova vrsta povrća djeluje blagotvorno na kompletan organizam, pa tako i na mozak. Bogat je izvor vitamina E koji je ključan za zdravlje mozga, ali i smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti.

Jaja – ova najbolja, ali i najjeftinija nutritivna namirnica veoma je važna za razvoj inteligencije. Sirova jaja sadrže proteine i zdrave masnoće ključne za razvoj moždanih funkcija, posebno kod mladih. Da bi nutritivne vrijednosti ostale što očuvanije, jaje treba kuhati što kraće.

Orasi – veoma su važni za memoriju jer sadrže omega-3 masne kiseline i polinezasićene masti koje organizam ne stvara pa ih moramo unositi hranom. Istraživanja su pokazala da samo 29 grama oraha sadrži 2,6 g omega-3 masnih kiselina, dok kašičica orahovog ulja sadrži 1,4 g polinezasićenih masti.

Izvor: Zdravlje.avaz.ba 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *