beba
PORODICA I POSAO,  Zdravlje

Kada uvesti žitarice u prehranu mališana

 

U periodu između 4. i 6. mjeseca djetetova života majčino mlijeko postaje nedostatno za pokrivanje rastućih prehrambenih potreba djeteta.

Započinjete li dohranu žitarice će biti idealna namirnica zbog velike nutritivne gustine i niskog alergenog potencijala.

S obzirom da je njihov trbuščić još mali, te se crijeva moraju priviknuti na hranu i probavljivost iste, žitarice osiguravaju siguran prelazak bebe svakodnevnoj kvalitetnoj prehrani. Najprije se u dobi od 4. do 6. mjeseca uvode rižine ili kukuruzne pahuljice koje ne sadrže gluten, a žitarice koje ga sadrže treba uvoditi poslije 6. mjeseca.

Žitarice imaju visok udio ugljenih hidrata što ih čini odličnim izvorom energije. Cjelovite žitarice imaju visok udio vlakana u sebi koja su izrazito zdrava dok su bjelančevina i masti ima u manjoj količini.

Žitarice ne sadrže u sebi sve esencijalne aminokiseline pa su u kombinaciji s majčinim ili adaptiranim mlijekom izvrstan obrok, jer su lako probavljive i zasitne. Pri odabiru žitarica bitno je odabrati kvalitetan proizvod pri čemu treba gledati koliko i koje žitarice proizvod u sebi sadrži te za koju je djetetovu dob. Ono na šta trebate obratiti pažnju da su žitarice bogate vlaknima i da ne sadrže šećer.

Izvor: Avaz.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *