Kako da održite željenu težinu nakon dijete
Zdravlje

Kako da održite željenu težinu nakon dijete

 

Put do cilja – gubitka kilograma je uvijek dug i mukotrpan. Prebrojavanje unijetih kalorija, odricanje od omiljenih jela, izgladnjivanje… Ali, šta poslije, pitanje je koje mnoge muči.

Kada prođete kroz cijeli proces i dođete do željenog izgleda kako da ostanete vitki i ne ugojite se ponovo? Zato vam danas donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u tome.

Poštujte stečene navike

Najvažnije je da znate da nema povratka starim navikama. I dalje se morate pridržavati plana redukovane ishrane, a za ostvarenje cilja je najvažnije da nastavite da unosite manje kalorija nego što ste to činili prije.

Planirajte dane kada “kršite” dijetu

Kada su razna slavlja, odmori, posebne prilike, ne smijete da prestanete da pažljivo kombinujete namirnice kao kada ste držali dijetu. Kada se približe kritični dani i dalje možete da uživate u hrani, ali uz unaprijed pripremljen plan.

Nikako ne preskačite doručak

Morate poštovati najvažniji obrok. Zdrav i kvalitetan doručak učiniće da nemate osjećaj da ste pregladnjeli. Istovremeno, ako preskočite doručak, tokom cijelog dana ćete se prejedati.

Ništa bez aktivnosti

Svakog, ali baš svakog dana, treba da budete aktivni. Osobe koje su smršale i održale željenu težinu, najčešće se bave umjerenom fizičkom aktivnošću. Ako trenirate tokom najvećeg dijela nedjelje, smanjiće se potreba za većim unosom kalorija. Brzu šetnju možete da praktikuje ujutro, u vrijeme ručka i uveče, pišu “Večernje novosti”.

Redovno pratite stanje na vagi za mjerenje

Poželjno je da svakodnevno stajete na vagu, kako biste na vrijeme zaključili da ste u prethodnom periodu “zabušavali”.

Podrška je bitna

Da biste ostali na zacrtanom putu, neophodna vam je podrška porodice, partnera, prijatelja, dragih ljudi. Dokazano je da se osobe koje su uspjele da smršaju i održe željenu tjelesnu težinu često oslanjaju na druge da bi ostali motivisani.

Vodite dnevnik ishrane

Vođenje dnevnika o ishrani i fizičkoj aktivnosti može da vam pomogne da uočite obrasce, ali i primijetite napredak u aktivnom održavanju željene tjelesne težine, piše pomenuti list.

Izvor: Nezavisne

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *