vino
INFO,  Pomažemo

Kako da produžite rok trajanja otvorenom vinu?

 

Postoje trenuci kada ćete htjeti popiti tek čašu ili dvije vina, ali šta onda s otvorenom flašom?

Nemojte odmah prosuti višak u sudoper, postoje načini na koje možete otvoreno vino neko vrijeme održati ‘svježim’.

Prvenstveno moramo znati zašto se vino uopšte kvari. Sve se svodi na nivo kiseonika koji dolazi u kontakt sa samim vinom, kaže Kristofer Hoel, somelijer i vrhunski stručnjak za vina.

Vino zahtijeva osjetljivu ravnotežu izloženosti kiseoniku. Kiseonik je presudan u procesu fermentacije i može pojačati ukuse i arome vina koje se jednom otvori, ali prevelika izloženost pretvoriće vaše vino u ocat, piše “Realsimple“.

“Stoga se gotovo svaki savjet za očuvanje vina koji ćete naći temelji na smanjenju izloženosti vina kiseoniku”, dodao je Hoel.

Kako produžiti “život” otvorenom vinu:

Zatvarajte flašu odmah nakon upotrebe

Prva linija odbrane vina je i najjednostavnija. Pazite da vino zatvarate odmah nakon što ste istočili dio.

Možete misliti da je u redu držati vino otvorenim dok ispijate jednu čašu, ali što više ograničite pristup kiseonika vinu, to će ono duže ostati dobro.

Držite vino uspravno

Ako držite vino u uspravnom položaju, smanjujete površinu koja može doći u dodir s kiseonikom i tako se usporava proces oksidacije.

Nabavite neke manje flaše

Ukoliko niste uspjeli da popijete cijelo vino do kraja, možete ga presuti u manju flašu te na taj način smanjiti količinu kiseonika pohranjenu s vašim vinom.

Držite vino na hladnom i tamnom mjestu

Kiseonik nije jedini neprijatelj vina, štete mu i svjetlost te visoke temperature.

“Pokušajte svoju otvorenu flašu držati na tamnom i hladnom mjestu. Frižider je obično dobro mjesto i u njemu vino može dugo ostati dobro. To usporava i proces oksidacije jer se molekuli kreću jako sporo na hladnom”, rekao je Hoel i dodao da to vrijedi samo za otvorene flaše, a zatvorene nije dobro čuvati u frižideru.

Uložite u sistem za očuvanje vina

Postoje dva uobičajena sistema, vakuumska pumpica, koja vadi višak vazduha iz otvorene boce te tako možete dodati nekoliko dana života svom otvorenom vinu, a nešto ozbiljniji metod je onaj sa gasovima, azotom i argonom.

Metoda sa gasom funkcioniše tako da u otvorenu flašu nasprejate malo gasa koji će tada stisnuti kiseonik te vam tako vino duže održati svježim.

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *