karmin
MODA I LJEPOTA,  Pomažemo

Kako odabrati odgovarajući karmin

 

Karmin je prva stvar na koju svako pomisli kada je riječ o šminkanju. Dodavanjem boje na usne u potpunosti mijenjamo izgled našeg lica. Ali loše izabrana nijansa može da upropasti kompletan izgled.

Zbog toga je važno da znate koja boja karmina vam pristaje, a evo i kako.

Ton kože

Prvi korak pri odabiru idealnog karmina jeste da odredite koji je ton vaše kože. Postoji pet glavnih tipova: blijed, svjetliji, srednji, maslinasti i taman. U zavisnosti od boje vaše kože odgovara vam i određena nijansa ruža za usne.

Tako su za blijed i svjetliji ten idealne svijetlo pink, nude boje, zagasite crvene, boja breskve i koralnocrvena boja.

Za srednji ten preporučuje se boja ruže, višnje kao i zagasita ljubičasta boja.

Za maslinasti ten idealni su karmini pink, svjetlocrvene i koralne boje, a preporučuje se da izbjegavate braon i purpurne nijanse.

Djevojkama s tamnim tenom najbolje pristaju smeđi tonovi, karamel, boja šljive i crnog vina kao i hladne crvene nijanse.

Oblik usana

Za pune usne preporučuje se da izbjegavate sjajeve za usne, kao i presvijetle nijanse.

Djevojke koje imaju puniju gornju usnu bi trebalo da nose malo tamniju nijansu na gornjoj usni, dok je za djevojke tankih usana savjet da izbjegavaju tamne i drečave karmine, koji će ih učiniti još tanjim i manjim.

Boja kose

Kombinaciji tamne kose i svijetle puti najbolje pristaju sjetlije pink nijanse, boja višnje i šljive.

Plavoj kosi i svijetloj puti najbolje pristaju svijetlocrvena nijansa, zagasita roza.

Tamna kosa i tamna put idealno idu uz bronzane i zlatne nijanse, dok svijetloj kosi i tamnoj puti najbolje pristaju karamel nijanse, tople ružičaste i „losos“ roza.

Boja očiju

Smeđim očima najbolje pristaju crvene, smeđe i svjetlije pink nijanse, dok plavima pristaju nijanse višanja. Zelenim očima preporučuje se karmin u boji terakote, a sivim očima se preporučuju nude nijanse.

Savjet plus: Ukoliko imate prirodno žućkaste zube, izbjegavajte braon i jarke crvene karmine i radije izaberite roze, svjetlocrvene ili narandžaste.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *