INFO

Kinderov (Virtusov) tim snova (1997)

Jul 1997: Otvorena štedna knjižica Kinder (Virtus) Bolonje obezbedila je ovom timu možda najjače evropske odbrambene igrače – Predraga Danilovića i Antoinea Rigaudeaua – smrtonosni tandem koji bi sledeće sezone trebao da utera strah u kosti svim protivnicima u Euro ligi.

Ambiciozni italijanski klub Kinder (Virtus) Bolonja izgleda se svrstao među evropsku elitu za sledeću sezonu, prvenstveno zahvaljujući ugovorima sa dva velika imena evropske košarkaške scene.

Najpre je dotadašnji igrač Pau-Ortheza i francuski internacionalac Antoine Rigaudeau potpisao četvorogodišnji ugovor sa Kinderom vredan pet miliona dolara. Potom se Italijom, a ubrzo i Evropom, šire šokantne vesti. Predrag Danilović, jedan od najuspešnijih evropskih igrača, senzacionalno se vratio u Bolonju, nakon dve sezone u NBA sa Majamijem i Dalasom.

Danilović, koji je bio jedan od trojice igrača koje je Majami prošlog februara menjao sa Dalasom za Džamala Mašburna, odustao je od preostale dve godine i 5,1 miliona dolara predviđenih trogodišnjim ugovorom sa Maveriksima i ponovo se vratio u italijanski tim u kome je bio ključni igrač u vreme kada je ovaj klub, u periodu od 1993. do 1995. godine, osvojio tri uzastopne titule.

Ovaj jugoslovenski star potpisao je ugovor sa Kinderom (Virtusom) na tri godine, koji će mu donositi prihod od dva miliona dolara po sezoni, što je nešto više od njegove zarade u NBA prošle sezone od 1.892.000 dolara.

Očigledno je da su obe strane zadovoljne ovim potezom Danilovića. Kinder (Virtus) iz Bolonje će zasigurno na pravi način iskoristiti prisustvo najjačeg odbrambenog igrača Evrope, dok Danilovićev odlazak ostavlja Maveriksima neupotrebljenih 680.000 dolara, koji će biti iskorišćeni za ugovor sa bekom Erikm Striklandom, koji će 1. jula postati slobodan agent.

Danilović se posle NBA vraća u Bolonju (1997) – Foto: Layne Murdoch/NBA Photos

Rezime 1:

Predrag Danilović, jedan od najboljih evropskih igrača, senzacionalno se vratio u Bolonju, nakon dve NBA sezone u Majamiju i Dalasu.

„Ovo uopšte nije loša situacija, to je sigurno”, rekao je menadžer Dalasa, Don Nelson. „Ovo je zapravo dobro. Mislim da je to ono što je Saša i želeo. To je bio njegov izbor, a ne naš.”

Danilović, koji je igrao za reprezentaciju Jugoslavije na Olimpijadi u Atlanti, tokom 56 mečeva odigranih tokom prošle sezone, imao je prosek od 12,5 poena po utakmici. Međutim, uganuće članka dozvolilo mu je da za Maverikse odigra samo 13 utakmica. Njegov dolazak verovatno označava odlazak Arijana Komazeca, sa kojim su već kontaktirali Olimpijakos i Cibona.

Zajedno sa ovim velikim očekivanjima ide i veliki pritisak, sa kojim će igrači morati da žive.

„Puno sam naučio u Ortezu, i kao košarkaš i kao ličnost”, kaže Rigaudeau, „To me je učinilo jačim. Sada sam u stanju da se nosim sa svim i svačim.”

Bolonja i njena dva tima Virtus i Timsistem (Fortituido) imali su godinama žestoko rivalstvo u italijanskoj ligi. U Virtusovoj vitrini trofeja nalazi se 13 pehara šampiona i pet titula italijanskog kupa, ali bilo da je njihovo ime tokom godina bilo Ditor, Knor, Bakler ili Kinder, jedini uspeh Virtusa u Evropi je bilo osvajanje evropskog kupa 1990.

Antoine postaje prvi francuski internacionalac (1997) – Foto: Mag Sports

Rezime 2:

„Znam da ovaj tim nikada nije zabeležio neki veći uspeh u Evropi, ali jasno je da on ima bogatu istoriju, ali i snage da postane evropski šampion” – Rigaudeau

Uprkos velikim imenima poput Danilovića, Savića, Komazeca, Jurija Zdovca, Majkla Džej Ričardsona i Orlanda Vulridža, ovaj tim ipak nije uspeo da ostavi svoj trag u Evropi.

Posle eliminacije u polufinalu italijanskog plej-ofa, kao i neuspelog pokušaja da se plasira među prvih osam u Euroligi, uprava tima dala je otkaz Albertu Bućiju i ponudila posao Etoreu Mesini, koji je bio u Virtusu pre Bućija.

Privremena zamena za Bućija bio je Roberto Brunamoti, bivši italijanski internacionalni bek, koji je prihvatio ponudu da vodi tim do kraja sezone i koji je uspeo, već u prvom pokušaju, da osvoji italijanski kup.

Rigaudeau je oduševljen svojim prelaskom u Kinder (1997) – Foto: Mag Sports

Tekst napisao: Olivier Pheulpin

Celokupan materijal obradio: Đorđe Vesković, osnivač i urednik sajta retropressadria.rs

(Revija „FIBA Basket”, jul-avgust 1997.)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *