INFO

Košarkašice Jugoslavije: Najbolje protiv najjačih (1997)

Jul-avgust 1997: Na nedavno završenom 26. prvenstvu Evrope za košarkašice reprezentacija Jugoslavije osvojila je osmo mesto u konkurenciji 12 najboljih ekipa „Starog kontinenta”.

Od našeg tima slabije plasirani bili su samo Češka, Ukrajina (sada već bivši prvak Evrope), Italija i Bosna i Hercegovina. Ispred Jugoslavije su: Litvanija (zlato), Slovačka (srebro), Nemačka (bronza), Mađarska, Španija, Rusija i Moldavija. Dominacija zemalja iz Istočne Evrope se nastavlja, ali mora se istaći da je epilog svega što se dešavalo u Zalaegeresegu, Pečuju i Budimpešti neočekivan, kao što bi moglo da se konstatuje da je nerealan, na osnovu prikazanih igara iz reprezentacije

Zahvaljujući spletu raznih okolnosti „plave” su tek osme. Ne sme se, međutim, izgubiti iz vida da je naš tim na ovom prvenstvu nastupio znatno oslabljen, jer iz različitih razloga nisu igrale Nina Bjedov, Sneža Pavlović i Gordana Grubin. Sa njima, medalja bi sigurno bila na dohvat ruke, što u neku ruku predstavlja ohrabrenje za predstojeće akcije.

Istine radi, međutim, treba reći i to da je naša reprezentacija u Mađarskoj zaslužila bolji plasman. Prvak Evrope Litvanija doživela je samo jedan poraz na ovom šampionatu, i to od Jugoslavije. Osvajač bronzane medalje Nemačka, koja je, po opštem mišljenju, uz Litvaniju prikazala najviše, poražena je od Litvanije i, opet, od Jugoslavije.

Da li posle svega što je viđeno u Mađarskoj treba biti optimista, odgovor će pokšati da dâ Zoran Kovačić – Čivija, koji je delimično pratio turnir u Zalaergersegu i završnicu u Budimpešti. Kovačić je, da podsetimo, bio pomoćnik Miodragu Veskoviću 1991. godine, kada je jugoslovenska reprezentacija osvojila srebrnu medalju na EP u Izraelu, i prošle godine, kada je naš nacionalni tim u kvalifikacijama za EP, u Ružomberoku, izvadio vizu za Mađarsku.

„Mislim da ne treba biti prestrog u oceni onog što se dešavalo u Budimpešti. Sigurno je da je naša reprezentacija zaslužila bolji plasman od ostvarenog, ali treba imati u vidu činjenicu da je mali broj igrača iz ove generacije naučio da igra jake utakmice „dan za danom”. Da je selektor Slobodan Lukić mogao da računa na Ninu Bjedov, Snežu Pavlović i Gordanu Grubin, sada bismo verovatno drugačije razgovarali.”

Rezime:

Košarkašice Jugoslavije osmim mestom na EP u Mađarskoj potvrdile kvalitet za budućnost.

„Mislim da je upravo psiha odlučila da naš tim ne zauzme peto ili šesto mesto, koje je vodilo na svetsko prvenstvo. Poraz u četvrtfinalu od Slovačke, kao da je celu reprezentaciju odveo u kontraritam, tako da preostale dve utakmice sa Španijom ne odražavaju pravu vrednost ove selekcije.”

„Moje mišljenje je, međutim, da sada što pre treba zaboraviti Mađarsku. Za propuštenim se ne treba okretati, već gledati budućnost. Videli smo svi da nam Evropa nije odmakla, bez obzira na to što smo zbog poznate situacije bili u podređenom položaju. Sada valja zajedničkim snagama prionuti na posao, jer „materijala” ima. I u stručnom i u igračkom smislu”, tvrdi Kovačić, apostrofirajući da su utakmice sa Litvanijom i Nemačkom to dokazale.

Analizirajući utakmice sa Litvanijom i Nemačkom, Kovačevićeva tvrdnja zaista ima podlogu.

„Protiv najjačih bili smo najbolji, što u prevodu znači da je znanje onih koji su vodili reprezentaciju i onih koji su igrali – evidentno. Presudio je, znači, psihološki momenat, ali to je nešto na šta stručnjaci teško mogu stopostotno da utiču. Kako je svojrevremeno rekao selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije Ivica Osim: „Ja igračima mogu da treniram noge, ali glavu malo teže…””

Stoje: selektor Slobodan Lukić, Sanja Vesel, Violeta Vuković, Milanka Nedović, Ljubica Drljača, Daliborka Vilipić, Slobodanka Tuvić, Lara Mandić, Jelena Mirković i pomoćni trener Miroslav Popov.
Čuče: Gordana Grubin, Snežana Jovanović, Gordana Bogojević, Danijela Ilić, Merlina Gostiljac, Angela Delmis i Katarina Lazić

Tekst napisao: Milan Tomašević

Celokupan materijal obradio: Đorđe Vesković, osnivač i urednik sajta retropressadria.rs

(Revija „FIBA Basket”, jul-avgust 1997.)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *