Leglo bakterija i zaraze: Ovo su 10 najprljavijih mjesta u kući
Pomažemo

Leglo bakterija i zaraze: Ovo su 10 najprljavijih mjesta u kući

 

Bez obzira koliko se trudite da kuću održavate čistom, uvijek će postojati najprljavija mjesta sa kojih se bakterije šire na ostatak doma.

Ovo su najopasnija mjesta u kući koja drastično utiču na zdravlje ljudi:

Kuhinjske spužve

Spužve za pranje suđa su uvijek mokri, dugo se suše, što pogoduje razmnožavanju bakterija. U njima se nakuplja stara hrana, gljivice, što stvara raj za mikrobe.

Da biste izbjegli stvaranje prave zaraze u kuhinju, spužve perite na temperaturi iznad 60 stepeni, ili ga češće mijenjajte. Ili jednostavno ubacite spužvu u mikrotalasnu na 1 minut – to će ubiti sve bakterije.

Odvod sudopera

Pun je ostataka hrane, vode, i kojekakvih čestica koje pogoduju razvoju bakterija. Barem jednom sedmično detaljno očistite odvod sa specijalnim sredstvima za čišćenje.

Daska za sječenje mesa i povrća

Najbolje je da koristite plastične ili keramičke daske za sječenje mesa. Drvene daske za mogu na sebi da imaju i do 200 puta više bakterija nego wc šolja.

Idelano bi bilo da za, recimo, sječenje mesa imate odvojenu dasku od one na kojoj sečete ribu ili povrće. Poslije svake upotrebe daske za sječenje, najbolje bi bilo da je isperete sirćetom.

Frižider i zamrzivač

Posebno obratite pažnju na fioke u frižideru jer se u njima nakupljaj najveći broj bakterija. Najbolje bi bilo jednom nedjeljno frižider oprati sapunicom i toplom vodom, a kasnije dezinfikovati sa sirćetom. Obavezno vodite računa da proizvode sa isteklim rokom, bacite na vrijeme.

Kupatilo

Ovo je prostorija sa visokom vlagom, pa je pogodna za razvoj bakterija. Mikrobi se akumuliraju u uglovima, pukotinama, sastavima između pločica, u odvodima. Zbog svega toga često provetravajte prostoriju i vodite računa da redovno perete sanitarije.

Četkica za zube

Sve one bakterije koje operemo iz usta, mi prenesemo na četkicu. Stoga redovno mijenjajte četkicu. Ako je moguće, svakih mjesec dana.

Ventilacione rešetke

Obavezno perite ventilacione rešetke jednom mjesečno jer se na njima nakupljaju slojevi bakterija.

Ručke na vratima

Štetni mikrobi su stalni stanari ručki na vratima. Stoga uzmite pamučnu krpu, natopite je alkoholom pa redovno prebrišite sve ručke i brave na vratima.

Krevet

Grinje i prašina žive u posteljini. Stoga je perite jednom nedjeljno na najmanje 60 stepeni celzijusa.

Odjeća

Kada je sezona gripa i virusa, sigurno ćete te napasnike donijeti na odjeći. Stoga, čim uđete u kuću presvucite se – nikako ne sjedajte na krevet u odjeći u kojoj ste bili u gradskom prevozu ili na poslu.

Redovno perite ruke i vodite računa o higijeni jer je ona pola zdravlja.

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *