klonazepam
INFO

Lijek Klonazepam ponovo dostupan u Bosni i Hercegovini

 

Nakon pet mjeseci lijek Klonazepam je  od danas dostupan u apotekama.   Građani su u prethodnom periodu se morali snalaziti za ovaj lijek, a najviše im je pomagao humanitarac Dragoslav Šinik. Lijek je sada dostupan u Bosni i Hercegovini, što nam je potrvdila i Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

“Klonazepam Remedica tablete 30 x 2 mg imaju važeću dozvolu za stavljanje u promet. Uvidom u službenu evidencijju smo konstatovali da je nosilac dozvole Farmalogist Allbix dobio Pozitivan nalaz o izvršenoj kontroli kvaliteta dana 06.07.2020. god. Pozitivan nalaz o izvršenoj kontroli kvaliteta je neophodan da bi se lijek našao u apotekama. Dakle, lijek se sada može distribuirati u apoteke.

Klonazepam tablete u jačini 0,5 mg proizvođača Roche nemaju važeću dozvolu za stavljanje u promet, kolokvijalno rečeno nisu registrovane. Budući da su neophodne u liječenju, mogu se uvesti, na osnovu zahtjeva veleprometnika. Uvidom u službenu evidenciju smo konstatovali da je izdata dozvola za uvoz I ovog lijeka, na zahtjev veleprometnika Roche d.o.o. Sarajevo,” navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH.

Iz Fonda Zdravstenog osiguranja Republike Srpske potvrđuju informaciju da je dobavljač završio registraciju ovog lijeka.

“Dobavljači su nam potvrdili da bi sada nakon završetka procesa registracije trebalo da bude kontinuirana isporuka ovog lijeka.”

Autor: Željka Pavlović / Uz kafu info

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *