proljeće
INFO

Nakon blage zime, očekuje nas normalnije proljeće, a evo kakvo je ljeto pred nama

 

Dugoročne prognoze se slažu da ćemo imati proljeće na kakvo smo navikli, ali sa nekoliko anomalija.

Meteorološka zima je skoro završena i novo godišnje doba, proljeće, počinje. Dugoročna prognoza za proljeće je napravljena i ustanovljeno je kakvo nas vrijeme očekuje tokom ovog godišnjeg doba, ali i u ljeto 2020., piše Severe-weather.

Tokom ove zime na sjeveru Atlantika dominirao je nizak pritisak vazduha, dok su Evropa, dijelovi Azije i SAD bili pod višim pritiskom. U Kanadi je on bio visok u istočnim dijelovima, a nizak u zapadnim. Ovaj visoki pritisak na istoku Kanade na neki način pokazuje kako je dominacija niskog pritiska na sjeveru Atlantika okrenuta istoku, a nizak pritisak se širi sve do Skandinavije.

Što se tiče temperature, zimski period bio je topliji nego inače – cijeli evroazijski sektor imao je temperaturu iznad prosjeka, kao i većina kontinentalnog dijela SAD. Jedino su Aljaska i zapad Kanade tokom ove zime imali niže temperature nego inače. Bilo je nekoliko proboja hladnog vazduha na istoku SAD, ali to nije promijenilo prosječnu temperaturu tokom zime na ovim prostorima, jer proboji nisu trajali više od dan-dva. Australija se izdvojila kao izuzetno topla, boreći se sa ozbiljnim vrućinama, sušom i požarima tokom ljeta na južnoj hemisferi.

Proljeće 2020.

Prognoza za proljeće 2020. godine koju je napravio Evropski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) ukazuje na to da bi na istoku Pacifika mogao dominirati niži pritisak vazduha, sjeverno od Havaja. Ako se ovo pokaže tačnim, to bi moglo podržati taloženje visokog atmosferskog pritiska na zapadu SAD, što bi značilo da će u ovom predjelu temperature biti više, dok će centralni dijelovi SAD imati prosječnu temperaturu ili temperaturu koja je ispod prosjeka. Ovo bi mogla biti dobra indikacija za sezonu tornada, ali će više detalja o tome biti dostupno u mjesečnoj prognozi.

Osim toga, na osnovi grafikona, predviđa se taloženje visokog atmosferskog pritiska širom Evrope, koji će se raširiti duboko na sjever. Ovo pomicanje prema sjeveru je donekle normalno, budući da se tokom proljeća polarna fronta i vazdušne struje obično polako povlače nazad prema sjeveru.

Temperaturna prognoza je u skladu sa predviđanjima u vezi sa pritiskom. Temperature na većem dijelu sjevera Atlantika biće ispod normale zbog skoro konstantne ciklonske aktivnosti. Veći dio Evroazije imaće temperature iznad prosjeka, dok će u sjevernoj Americi na zapadu temperature biti iznad, a na istoku ispod prosjeka. Na južnoj hemisferi (gdje će biti jesen dok je kod nas proljeće), sjever Australije i Južnu Afriku očekuju visoke temperature.

Što se tiče kiša, u južnim i jugoistočnim dijelovima SAD biće ih više nego što ih ima u proljeće, zbog čega će pritisak biti niži u centralnim dijelovima kontinenta. U Evropi će biti manje kiše u sjevernim i zapadnim dijelovima, što je u skladu sa visinom pritiska, koja je iznad normale. Kontinentalna Evropa imaće prosječnu količinu padavina ili manje padavina nego što je uobičajeno u proljeće, pa se ne očekuju ozbiljne suše, ali će visoki pritisak biti ustrajan i dovest će do 10-20 suvih dana. Nizak pritisak na Atlantiku ne donosi vlažnost na sjever Evrope, a Velika Britanija i Irska će se malo odmoriti od jakih kiša i poplava, jer se oluje povlače na sjever.

GLOSEA-5

Drugi model prognoze, GLOSEA-5, koji je razvio Meteorološku kancelariju Ujedinjenog Kraljevstva (UKMO) poklapa se sa predviđanjima Copernicusa, ali se razlikuje kada je u pitanju vrijeme koje se predviđa za Sjevernu Ameriku, jer se, prema njihovim mjerilima, nizak pritisak vazduha širi na zapad i jug SAD i obuhvata istok i jugoistok Kanade.

I ovdje se predviđaju pozitivne anomalije u Evroaziji kao prirodna reakcija na nizak pritisak na Sjevernom polu, ali temperaturne anomalije se ne očekuju na istoku SAD i na jugoistoku Kanade, što je vjerovatno povezano sa niskim pritiskom na sjeveru Atlantika i na Grenlandu, koji se širi na istok Kanade.

Prema ovoj prognozi, UKMO ne očekuje manju količinu padavina u Evropi nego što je uobičajeno, osim u jugoistočnim dijelovima. One ostaju u okvirima prosjeka, sa određenim lokalnim izuzecima.

JAMSTEC

Japanska agencija JAMSTEC koristi model Sintex-F za dugoročnu prognozu. On ne obuhvata prognoze o visini pritiska vazduha, nego samo visinu temperature i količinu padavina.

Prema ovoj prognozi, u proljeće će Evroazija imati temperature ispod prosjeka, a hladnije će biti i u Kanadi i centralnoj Americi. To ukazuje na visok pritisak na sjeveru Pacifika, što se poklapa sa prognozama ECMWF i UKMO.

Što se tiče padavina, veće količine kiše pašće na sjeveru Evrope i na istoku SAD, dok će jug Evrope i zapad SAD biti suši.

Zaključak

Svake godine je velika vjerovatnoća da će doći do proljetnog proboja hladnog vazduha u kontinentalnoj Evropi, a navedene prognoze isključuju mogućnost dužih hladnih perioda. Moguće je da će se hladan vazduh kretati u naletima po kontinentu, ali se ne očekuje dugoročni mraz. Što dublje budemo zalazili u proljeće, površinske temperature u Evropi će rasti u odnosu na temperature iznad Atlantskog okeana, odakle će dolaziti smetnje, pa bi se mogli stvoriti uslovi za jake oluje u centralnoj Evropi, uglavnom sredinom proljeća, kada se temperaturne razlike povećaju. Pritisak u sjeverozapadnoj i zapadnoj Evropi i dalje će biti nizak zbog postupnog prelaza iz zime u proljeće.

Ljeto 2020.

Na ljeto nas očekuju visoke temperature u centralnoj i istočnoj Aziji i temperature iznad uobičajenog prosjeka na zapadu SAD, dok će na istoku SAD i u Kanadi one biti u okviru normale. Sve prognoze ukazuju na to da će u Evropi temperature biti više od prosjeka, dok se u Skandinaviji i sjeveroistočnoj Evropi očekuje hladnije ljeto od uobičajenog, što bi moglo biti rezultat visokog pritiska vazduha u kontinentalnoj Evropi.

Što se tiče padavina, zapad SAD očekuje suvo ljeto, a i kontinentalna Evropa bi mogla imati manje padavina nego što je uobičajeno, pa su moguće suše u određenim dijelovima. Dijelovi središnje i istočne Amerike imaće više padavina nego inače ljeti, što je u skladu sa predviđanjima da ova područja neće biti na udaru ekstremno visokih temperatura.

Izvor: Srpskainfo

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *