Nema nikakve veze sa spavanjem: Pet razloga zašto ste stalno umorni
Zdravlje

Nema nikakve veze sa spavanjem: Pet razloga zašto ste stalno umorni

 

Nenaspavanost može da bude očigledan uzrok stalnog umora, ali ako dovoljno spavate, a ipak ste umorni, stručnjaci objašnjavaju moguće razloge.

Nedostatak magnezijuma

“Uobičajeni simptomi manjka magnezijuma su neraspoloženje i manjak energije”, kaže nutricionistkinja Sara Kan, dodajući da je to jedan od najvažnijih elemanata u tijelu, koji je deo više od 300 enzimskih reakcija u tijelu.

Magnezijum je važan i za zdravlje kostiju i mišića, kao i za nervni sistem i proizvodnju energije u tijelu.

Kod mnogih ljudi dolazi do manjka magnezijuma usljed toga što ne jedu dovoljno zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenki i mahunarki. Takođe, stres, lijekovi i nezdrava ishrana loše utiču na apsorpciju magnezijuma.

Nutricionistkinja savjetuje da najprije ishranom pokušate da povećate količinu magnezijuma u organizmu, a ako to ne pomogne, da uz savjet ljekara pređete na suplemente.

Neaktivna tiroidna žlijezda

“Ako imate neaktivnu tiroidnu žlijezdu, ne proizvodi se dovoljno tiroksina”, kaže dr Višal Šah. “Jednostavno rečeno, premalo tiroksina usporava metabolizam, što rezultira umorom”.

Ukoliko sumnjate da je problem u štitnoj žlijezdi, idite kod ljekara – lijekovi i neke promjene u ishrani mogu da vam pomognu. Na primjer, trebalo bi da jedete više orašastih plodova i sjemenki, jaja, mesa i lisnatog povrća.

Naravno, trebalo bi da konsultujete ljekara prije bilo kakvih promjena.

Manjak sunčeve svjetlosti

“Vitamin D je važan za imuni sistem i nivo energije”, podsjeća nutricionistkinja Kan.

I dok je za unos vitamina D važno da budete izloženi sunčevoj svjetlosti, možete ga dodatno unijeti kroz mliječne proizvode, jaja i ribu – “ali teško da ga možete dovoljno unijeti samo kroz ishranu”, upozorava nutricionistkinja.

Manjak gvožđa

Nedostatak gvožđa u organizmu Svjetska zdravstvena organizacija opisuje kao “najrasprostranjeniji nutritivni nedostatak na svijetu” i jedan je od mogućih uzroka umora.

“Gvožđe je važno ne samo za energiju, već i za zdravlje kose. Ako nemate dovoljno gvožđa, tijelo ne može da proizvodi dovoljno hemoglobina u krvi”, objašnjava nutricionistkinja Kan. “Hemoglobin se vezuje za kiseonik, a crvena krvna zrcna u telu pomažu da kiseonik stigne u sve dijelove tijela”.

Namirnice koje sadrže dosta gvožđa su lisnato povrće, meso, mahunarke..

“Vitamin C pomaže da se gvožđe bolje apsorbuje, pa je čaša cjeđene pomorandže uz hranu bogatu gvožđem odličan izbor”, savjetuje nutricionistkinja.

Manjak vitamina B12

Ovaj vitamin je jako važan za proizvodnju energije – povlači energiju iz hrane koju unosite, čuva nervni sistem, važan je za crvena krvna zrnca i pomaže korišćenje folne kiseline u tijelu, objašnjava nutritivni terapeut Klarisa Lener.

Vitamin B12 se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porijekla, zbog čega su vegani i vegetarijanci “rizične grupe” kada je riječ o nedostatku vitamina u tijelu. Oni treba da pojačaju konzumaciju hljeba i žitarica zasićenih vitaminom B12 ili da uzimaju suplemente.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *