omekšivač
INFO,  Pomažemo

Omekšivač za veš može da se koristi na još 7 načina u kući

 

Omekšivač za veš ima široku primjenu ako znate šta bi trebalo da uradite.

Veoma je koristan u domaćinstvu, od uklanjanja fleka i tvrdokornih naslaga do skidanja starih tapeta i osvježavanja prostora…

Kao osvježivač prostora

Vrlo je jednostavno. U bočicu s raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u razmjeri 1:3, promućkajte i mješavinom poprskajte zavjese, kauč, tepih ili unutrašnjost automobila. Mirisaće predivno i dugotrajno.

Za manje prašine

Nekoliko kapi omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine i prebrišite površine i predmete u kući. To djeluje na statički elektricitet, koji inače pogoduje sakupljanju prašine – to zapravo sprečava njegovo stvaranje. Osim toga, tako ćete dodatno namirisati prostor.

Za poliranje namještaja

Napravite sredstvo za poliranje tako što ćete pomiješati omekšivač s vodom, u razmjeri 1:4 (npr. jednu čašicu omekšivača i četiri vode). Sipajte mješavinu u bocu s raspršivačem, poprskajte po glatkoj površini i prebrišite suvom krpicom. Ova mješavina pogodna je i za staklene površine i tuš kabine.

Skida stare tapete

Pomiješajte u nekoj posudi pun čep omekšivača i četiri čaše tople vode (oko 1 litar) i sunđerom nanosite na tapete. Umjesto sunđera možete da koristite i sprej. Važno je da je voda sve vrijeme topla. Mješavinu nanosite na dio tapete pa ogulite dok je još mokra, i tako redom.

Omekšava četke

Nakon upotrebe i pranja četki za slikanje, bojenje zidova itd, operite ih i u vodi u koju ste stavili nekoliko kapi omekšivača. Dobro ih osušite i ostaće mekane do sljedećeg farbanja.

Za lakše čišćenje šerpi

Zaboravite ribanje žicom! Umjesto toga, na primjer, lonac na kojem su slojevi zapečene hrane napunite vodom u koju ste dodali malo omekšivača, ostavite oko sat vremena i lakše ćete ukloniti naslage.

Za blistavije prozore

Umjesto da sasušene naslage na prozorima premazujete vodom i pokušavate da ih uklonite, premažite ih s malo omekšivača, sačekajte 10 minuta i obrišite vlažnom krpom. Potom prozore operite na uobičajen način.

Izvor: Glas Srpske 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *