Otkrijte razlog zašto trudnice žude za samo određenom hranom
INFO,  Kuhamo,  PORODICA I POSAO

Otkrijte razlog zašto trudnice žude za samo određenom hranom

 

Svi znamo da trudnice ponekad žele jesti samo sladoled ili kisele krastavce, da u ponoć žude za fast foodom ili da moraju imati zalihu čokolade…

Velika želja za masnom hranom, čokoladom ili pomfritom može započeti kao jednostavna misao, a zatim može prerasti u opsesiju kojoj je teško odoljeti.

Hrana kojoj trudnice dugo odlijevaju može dovesti do prejedanja, a kasnije i kajanja.

Istraživanja su pokazala da žene koje imaju veću žudnju imaju kasnije problem s viškom kilograma, što dovodi do komplikacija u trudnoći i pri porodu.

Postavlja se pitanje zbog čega je to tako. Najčešće objašnjenje su nutritivni deficiti. Zbog toga nije neuobičajeno da se pojavi želja za hranom koju inače trudnice ne vole i uopšte ne jedu.

Tako se često dogodi da osobe koje inače ne jedu meso u trudnoći osjete neobičnu želju za šniclom ili crvenim mesom, razlog tome je vjerovatno nedostatak željeza. Osim toga, može se javiti i potreba za bjelančevinama. Žudnja za slanom i kiselom hranom može ukazivati na potrebu za natrijumom.

Osim toga, žudnja u trudnoći sigurno zavisi o fenomenu hormona koji dramatično mijenjaju organizam buduće majke te tako utiču na čulo okusa i mirisa.

Stručnjaci preporučuju da, ako već žudite za određenom hranom, jedete samo zdravije verzije tih namirnica. Na primjer, ako volite čokoladu, dobar izbor bi bila crna čokolada.

Izvor: wall.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *