Ove namirnice ne smijete spremati u mikrovalnoj
INFO,  Kuhamo,  Zdravlje

Ove namirnice ne smijete spremati u mikrovalnoj

 

​Nema sumnje da je mikrovalna pećnica vrlo korisna za zagrijavanje mnogih namirnica i da postoji u skoro svakom domu. Ali neki proizvodi mogu biti toksični ili gube hranljive materije ako se zagrijavaju u ovom popularnom uređaju. Ovo su neki od njih.

Jaja

Jaja nisu baš najpogodnija za spremanje u mikrovalnoj. Uzimajući u obzir da bjelance ima puno vode i da je žumance jako koncentrisano, djelovanje aparata može izazvati malu eksploziju. Bolje ih je stavljati odvojeno.

Meso

Problem sa mesom je što može izgubiti dio svojih hranljivih sastojaka u mikrovalnoj. To je slučaj, na primjer, sa vitaminom B12. Pored toga, mesne prerađevine sadrže hemikalije i konzervanse na koje uređaj utiče.

Pirinač

Pirinč spremljen u mikrovalnoj može izazvati trovanje zbog prisustva veoma otpornih bakterija. Zato je potrebno kuvati ga na šporetu dok ne proključa i ostaviti na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusa.

Piletina

Veoma je važno piletinu dobro pripremiti da biste uklonili bakterije i zato mikrovalna pećnica nije dobra opcija. Niti se zagrijava ravnomjerno, niti se skuva potpuno.

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput spanaća ili brokolija takođe se ne može kuvati u mikrotalasnoj pećnici, jer ih aparat lišava prirodnih nitrata, čime gube vrlo korisna svojstva.

Ljute paprike

Kod paprika je problem kapsaicin, hemikalija koja im daje začinjen ukus. U mikrovalnoj se taj sastojak oslobađa i može izazvati opekotine na očima ili u grlu.

Krompir

Bez sumnje, najbolja opcija je da se kuva je u rerni, tepsiji ili tiganju. Razlog je što u mikrovalnoj pećnici bakterije odgovorne za botulizam mogu preživjeti.

Mlijeko

Mlijeko je jedna od namirnica koje se često zagrijava u mikrovalnoj, ali to nije dobra ideja. Razlog je što mlijeko može izgubiti dio svojih hranljivih sastojaka, tačnije do 30 odsto vitamina B12.

Maslac

Topljenjem ovog proizvoda u mikrovalnoj pećnici može se izgubiti dio hranljivih vrijednosti, jer toplota uređaja nije najprikladnija za ovu hranu. Isto važi i za margarin.

Kukuruz

Najbolje je da ga kuvate u šerpi na šporetu jer u mikrovalnoj pećnici može izgubiti i do 35 odsto svoje sposobnosti da pomaže u borbi protiv starenja ćelija.

Izvor: ATV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *