nakit
Pomažemo

Ovo su najbolji trikovi za čišćenje nakita bilo koje vrste

U zavisnosti od čega je napravljen, nakit zahtijeva posebno čišćenje.

Kada je nakit u pitanju, različiti su stilovi, kao i materijali od kojih je napravljen.

Neko voli zlato, neko srebro, oni sa “dubljim džepom” imaju skupocjeno drago kamenje, dok se u svakodnevnim prilikama bira nakit od cirkona.

Bilo da se nosi svakoga dana ili samo u specijalnim prilikama, nakit zahtijeva čišćenje koje se razlikuje u zavisnosti od materijala od kojeg je napravljen.

Zlato je od svakog materijala najotpornije na vrijeme i rijetko kad izgubi sjaj i boju, ali i zlatan nakit skuplja prljavštinu kao i svaki drugi, i zato je potrebno da se s vremena na vrijeme temeljno očisti.

U plastični sud sipajte malo tople vode, dodajte par kapi blagog deterdženta i potopite nakit. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa ga istrljajte starom četkicom za zube, potom isperite i posušite čisitm peškirom.

Ako imate komad nakita prepun kamenčića ili cirkona, onda posebnu pažnju treba da posvetite njegovom čišćenju.

Prljavtšina se lako skuplja u prostoru između cirkona, i nikako ne smijete da je ribate četkicom jer možete oštetiti kamenčiće ili ih čak pomjeriti iz ležišta.

Umjesto ribanja napravite rastvor tople vode i deterdženta i potopite nakit. Ostavite da odstoji 15 minuta pa isperite i posušite čistom mekanom krpom.

Biseri su najdelikatniji i najnježniji kamen, i zbog toga se ne preporučuje čišćenje kao kod ostalog nakita.

Nikako ne treba koristiti jako abrazivno sredstvo ili grube oštre materijale za čišćenje bisera, jer će oni skinuti njihov površinski sloj i sjaj, i izgrebati ih.

Umjesto toga, mekanu krpu umočite u rastvor mlake vode i blagog deterdženta, pa ih tako prebrišite. Bisere nikako nemojte potapati u vodu.

Za razliku od zlata, srebro lako mijenja boju i tamni usljed nošenja, pa je neophodno češće čišćenje i poliranje.

Najlakše je da srebrni nakit istrljate starom četkicom i pastom za zube.

S druge strane, drago kamenje je jako skupo i kako bi zadržalo svoj sjaj neophodno je redovno čistiti ga krpom i sredstvom za čišćenje prozora.

Izvor: magazin.novosti.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *