Ovo su razlozi zbog kojih trebate jesti marelice
Zdravlje

Ovo su razlozi zbog kojih trebate jesti marelice

Poznato je da voće doprinosi zdravlju, a marelice nisu izuzetak.

Marelice su “mesnato” i ukusno voće koje osigurava dnevno potrebnu dozu vitamina A i C te oko 6 posto kalija. Ovo voće se uzgaja veoma dugo, a može se koristiti na mnogo načina. Neki ga upotrebljavaju za unapređenje probavnog sistema, a drugi u tretmanu dijabetesa.

Oči

Marelice su bogate vitaminom A i C, karotenoidima i beta karotenom, one smanjuju rizik od problema s vidom. Ukoliko želite bolji vid, uvrstite marelice u svoju ishranu.

Groznica

Jedan od najboljih načina liječenja groznice je konzumiranje marelica. Sok ovog voća je veoma koristan i ima antiupalno djelovanje te snižava tjelesnu temperaturu. Možete dodati i malo meda u sok od marelice, kao i malo vode.

Kosti

Marelice sadrže prijeko potrebne hranjive tvari koje tijelu trebaju za jačanje kostiju. Redovno konzumiranje marelica će osigurati pravilan rast i razvoj zdravih kostiju. Takođe, marelice sprečavaju bolesti povezane sa starenjem kao što je osteoporoza.

Konstipacija

Marelice čine čuda kada je riječ o poboljšanju probavnog sistema. Sadrže mnogo pektina koji pomaže u rješavanju problema s konstipacijom (zatvorom) pa ljekari preporučuju marelice pacijentima koji imaju ovakvih problema.

Izvor: Glassrpske

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *