sol
Zdravlje

Ovo su reakcije tijela na preveliku količinu soli

 

Prema mišljenju stručnjaka, dnevni unos soli ne bi trebalo da bude veći od pet grama, što predstavlja tek jednu kašičicu. Problem je u tome što ne možemo znati tačno koliko smo soli pojeli – jer se ona nalazi u mnogim namirnicama, pa čak i u onim koje nam ne djeluju slano.

Ako želite da znate da li unosite previše soli u organizam, potrebno je samo da obratite pažnju na signale koje vam daje tijelo i pokušate da unos soli maksimalno smanjite:

Suva usta

Ukoliko ste često žedni – to je najočigledniji znak da ste jeli previše slane hrane ili previše slanu hranu. Žeđ nastupa kada organizam dehidrira, a tada je voda neophodna kako bi se regulisala potrebna proizvodnja tjelesnih tečnosti.

Jaka glavobolja

Naravno, nije svakak glavobolja povezana sa prevellikim unosom soli, ali s obzirom na to da je so povezana sa povišenim pritiskom – velike su šanse da ćete imati glavobolje upravo zbog toga. Ove glavobolje su specifične jer u tim slučajevima imate osjećaj da će vam glava eksplodirati.

Natečene ruke

Iako se niste ugojili – primjećujete da su vam ruke deblje, a prsti jednostavno broj manji od prstena koji inače nosite. Upravo je ovo jedan od simptoma da unosite previše soli na dnevnoj bazi jer se na taj način voda u organizmu predugo zadržava i dovodi do nadimanja, pa prvo natiču upravo ruke i noge.

Loša koncentracija

Mozak prestaje da radi kako bi trebalo upravo onda kada dođe do dehidratacije koja često može biti posljedica prevelike količine soli koju konzumiramo. Pad koncentracije dešava se upravo zato što je mozgu potrebno više kiseonika i zdrav organizam kako bi bio produktivan.

Čest odlazak u toalet

Veća konzumacija vode dovodi do češće posjete toaletu, ali isto može biti i sa povećanim unosom soli. Razlog za to je jednostavan – bubrezi moraju da rade prekovremeno kako bi se riješili soli u organizmu, zbog čega češće imamo osjećaj da nam se piški.

Izvor: magazin.novosti.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *