Ovo vam niko nije rekao o kafi
INFO,  Zdravlje

Ovo vam niko nije rekao o kafi

 

Iako kafu svi pijemo, još uvijek postoje stvari koje o ovom napitku niste znali…

Da kafa ima pozitivan učinak na zdravlje srca vjerovatno znate, ali jedna šolja ovog toplog napitka može imati uticaja i na razvoj bolesti poput dijabetesa, tvrdi se u studiji koja je analizirala njih 28 za potrebe magazina “Diabetes Care”.

Šta još niste znali o kafi?

Moguće je razbuditi se samo zbog mirisa kafe. To je navedeno u studiji Univerziteta u Seulu. Dobra informacija za sve koji imaju problema sa ustajanjem.

Žene koje uživaju u kafi imaju 20 odsto manje šanse da dožive simptome depresije, stoji u studiji sa Harvarda.

Ljubitelji kafe imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alchajmerove bolesti. Ta informacija predstavljena je na godišnjem kongresu “European Alzheimer” 2014. godine.

Na Univerzitetu u Teksasu sprovedeno je istraživanje kako bi se pronašla veza između kafe i erektilne dis​funkcije. Zaključak je da samo dvije šolje ovog napitka na dan mogu za 42 odsto da umanje šanse od nastanka ovog problema.

Godišnje se u svijetu popije oko 500 milijardi šolja kafe. 14 miliona odlazi na espresso.

Suprotno uvriježenom mišljenju, tamna pržena kafa ima manje kofeina od svijetlo pržene.

Kafa je stimulans

Kofein, hemijska stvar koja se nalazi u kafi, podstiče središnji nervni sistem. Povećava intelektualnu oštrinu, produžava budnost i odlaže pojavu umora. Poboljšava vizuelnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, na primjer u vožnji automobila. Međutim, prekomjerna konzumacija kafe može da izazove nervozu, tjeskobu i strah.

Pomaže u borbi protiv celulita

Umjesto da trošite na precenjene serume protiv celulita, radije investirajte u kafu. Pritom ne morate da kupujete najskuplje brazilske arome – dovoljna vam je i ona uobičajena, koju svako od nas ima u kuhinji. Napravite pilin​g tako što ćete pomiješati mljevenu kafu i maslinovo ulje i redovno ga nanosite na tijelo.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *