Pet razloga zbog kojih nekada imamo strah od ljubavi
Ljubav

Pet razloga zbog kojih nekada imamo strah od ljubavi

 

Većina će vam reći da ne postoji ništa bolje od osjećaja koji imamo kada smo u vezi sa osobom koja nam se sviđa, ali to za neke ljude jednostavno nije dovoljno. Njih progone neki strahovi koji ih sprečavaju da se vežu za druge ljude i otkriju pravi smisao ljubavi. Šta je to što mnoge od nas najviše plaši kada je u pitanju zaljubljivanje? Možda će vam sljedećih pet razloga dati odgovor na ovo pitanje…

Plašimo se da ne ponovimo stare greške

Uvjereni smo da će se naša nova veza završiti isto kao i stara pa odustajemo od ljubavi prije nego što smo je i započeli. Ovo je, složićete se, prilično gubitnički stav koji nas ohrabruje da se samosažaljevamo, umjesto da se uhvatimo u koštac sa problemima i dozvolimo drugima da uđu u naš život. Stara izreka da bez rizika nema profita, važi i u slučaju ljubavnih odnosa.
Teško nam je da se vežemo samo za jednu osobu

Pritisak da budemo samo sa jednom osobom je u današnje vrijeme manji nego kada su naši roditelji bili mladi. Nekim ljudima nije problem da budu u otvorenoj vezi sa svojim partnerom jer smatraju da od zaljubljivanja ima više štete nego koristi. Osobe koje biraju ovakav način života su najčešće djeca iz nesretnih brakova koja se plaše da će im se ponoviti sudbina njihovih roditelja.

Ne želimo da izgubimo svoj identitet

Mnogo smo truda uložili u razvoj svoje ličnosti i svoje nezavisnosti da bi tek tako odlučili da se u potpunosti predamo drugoj osobi i dozvolimo da nas osjećanja prema njoj promjene. Ovo je uobičajen stav mnogih ljudi. Istina je pak da je promjena neizbježna, htjeli vi to ili ne, a ako mislite da ćete za deset godina biti isti kao i danas u slučaju da ostanete sami, grdno se varate.

Plašimo se reakcije okruženja na naš izbor partnera

Kada uđete u vezu sa novim partnerom, budite sigurni da će svi ljudi iz vašeg okruženja imati stav o njemu/njoj, a mnogi od njih će vam ga i saopštiti, a da ih to uopšte niste pitali. Roditelji će vas gotovo sigurno obavijestiti da li odobravaju ili ne odobravaju vaš izbor. Jasno je da to umije da bude veoma stresno, ali to ipak nije dobar razlog da se lišimo ljubavi. Uostalom, svima koji vam danas sude je neko juče sudio ili će sutra suditi iz istih razloga.

Strah nas je da otkrijemo svoja osjećanja

Pokazivanje osjećanja predstavlja problem za mnoge ljude. Oni se plaše da budu ranjivi pred drugim osobama i otkriju svoje slabosti. Uvijek, naravno, postoji i strah da će nas partner odbaciti nakon što sazna sve o nama. Ovo je pogrešan način gledanja na stvari. Veze, između ostalog, i služe da bi partneri mogli jedno drugom da pruže utjehu i međusobno se pomažu u najtežim trenucima.

Izvor: citymagazine.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *