Suzana Sab
INFO,  Pomažemo

PITALI SMO: Kako donositi “pametnije“ odluke o kupovini?

U današnje vrijeme kad smo izloženi svakakvim oglasima, biti samostalan u procesu donošenja odluke o kupovini čini se pravi izazov. Pitanje smo postavili Suzani Sab, magistrici ekonomije koja kreira strategije pri izradi reklama, kao i same reklame.

Evo što je odgovorila:

— U današnjoj temi koristit ćemo se terminom potrošač, a za razumijevanje što bi pametnija odluka o kupnji bila, pojednostavljeno ću objasniti proces odluke o kupnji. Ako svjesno prolazimo sve faze u procesu odluke o kupnji, veća je mogućnost da ćemo “pametnije“ trošiti svoj zarađeni novac i svakako više ostavljat po strani (štedjeti). Kupujemo iz neke POTREBE. Svoju potrebu možemo okarakterizirati nekim od razloga u kojim se svakodnevno nalazimo: fiziološke potrebe (npr gladni smo), potreban nam je TV kod kuće jer se stari pokvario, želim pokloniti ženi cipele koje je vidjela u izlogu, računalo koje mi je potrebno za dodatni rad od kuće i slično. Dobro je imati više informacija prije dolaska u dućan o našim potrebama kako bi se fokusirali prije svega na njih. Pri tome pomaže primjerice informiranje preko newslettera, web stranica, poštanski letaka i slično…

 


-Nakon definiranja potrebe slijedi prikupljanje informacija o ponudama ili pretraga. Ako su manje odluke o kupnji često se ograničavamo na prvi izbor (primjerice obližnji dućan). To bismo trebali imati na umu svaki dan kad primjerice kupujemo hranu na pauzi iz obližnjeg fast fooda. Možda u dostavi obrok može biti kvalitetnijii i bolji, a ne samo jeftiniiji. Dakle, dajte sebi što više izbora na raspolaganje.


 

-Sljedeći korak je diskusija o alternativama. Ako se nalazimo u trgovini dobro je uzeti savjet od trgovca, ali i od nekog drugog poznavatelja određene robe kako bi naša odluka bila što bolja za nas. U obzir osim novca trebamo uzet i potrebu, osobe preferencije i ukus, te očekivanja.


 

-Nakon ovog koraka slijedi kupovina i post kupovina. Nekad elementi i ovih akcija mogu utjecati na kupovinu kao što su: odgoda plaćanja bez kamata, besplatna dostava, garancija … Od svih navedenih koraka, podsjetimo najbitniji je za naš novčanik ovaj o prikupljanju informacija o ponudi. Uzmimo u obzir da informacije možemo dobiti od prijatelja, kolega, iz kataloga, prodajnih posrednika, medija, promotivnih letaka…

 

-Reklame nas mogu potaknuti na kupnju. One se uglavnom bave pokazivanjem i ukazivanjem da imamo neke potrebe. Međutim, odluka je na nama samima da radimo na kvaliteti svog života, gradimo prioritete, te da poznajemo sami koje su nam potrebe prve na listi, a ne drugi da nam to govore. Danas proizvođači plaćaju profesionalce koji se bave svakim od navedenih koraka u procesu i osmišljaju razne trikove, nazovimo ih pogodnosti kako bi nas mogli privući. Ne moraju nužno biti štetne ili loše za nas, ali u određenom trenutku prema njima možemo se odnositi kao prema nečemu što nam trenutno nije potrebno.

Suzana Sab piše inače blog unasenorita.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *