Suzana Sab
INFO,  Pomažemo

PITALI SMO: Kako donositi “pametnije“ odluke o kupovini?

U današnje vrijeme kad smo izloženi svakakvim oglasima, biti samostalan u procesu donošenja odluke o kupovini čini se pravi izazov. Pitanje smo postavili Suzani Sab, magistrici ekonomije koja kreira strategije pri izradi reklama, kao i same reklame.

Evo što je odgovorila:

— U današnjoj temi koristit ćemo se terminom potrošač, a za razumijevanje što bi pametnija odluka o kupnji bila, pojednostavljeno ću objasniti proces odluke o kupnji. Ako svjesno prolazimo sve faze u procesu odluke o kupnji, veća je mogućnost da ćemo “pametnije“ trošiti svoj zarađeni novac i svakako više ostavljat po strani (štedjeti). Kupujemo iz neke POTREBE. Svoju potrebu možemo okarakterizirati nekim od razloga u kojim se svakodnevno nalazimo: fiziološke potrebe (npr gladni smo), potreban nam je TV kod kuće jer se stari pokvario, želim pokloniti ženi cipele koje je vidjela u izlogu, računalo koje mi je potrebno za dodatni rad od kuće i slično. Dobro je imati više informacija prije dolaska u dućan o našim potrebama kako bi se fokusirali prije svega na njih. Pri tome pomaže primjerice informiranje preko newslettera, web stranica, poštanski letaka i slično…

 


-Nakon definiranja potrebe slijedi prikupljanje informacija o ponudama ili pretraga. Ako su manje odluke o kupnji često se ograničavamo na prvi izbor (primjerice obližnji dućan). To bismo trebali imati na umu svaki dan kad primjerice kupujemo hranu na pauzi iz obližnjeg fast fooda. Možda u dostavi obrok može biti kvalitetnijii i bolji, a ne samo jeftiniiji. Dakle, dajte sebi što više izbora na raspolaganje.


 

-Sljedeći korak je diskusija o alternativama. Ako se nalazimo u trgovini dobro je uzeti savjet od trgovca, ali i od nekog drugog poznavatelja određene robe kako bi naša odluka bila što bolja za nas. U obzir osim novca trebamo uzet i potrebu, osobe preferencije i ukus, te očekivanja.


 

-Nakon ovog koraka slijedi kupovina i post kupovina. Nekad elementi i ovih akcija mogu utjecati na kupovinu kao što su: odgoda plaćanja bez kamata, besplatna dostava, garancija … Od svih navedenih koraka, podsjetimo najbitniji je za naš novčanik ovaj o prikupljanju informacija o ponudi. Uzmimo u obzir da informacije možemo dobiti od prijatelja, kolega, iz kataloga, prodajnih posrednika, medija, promotivnih letaka…

 

-Reklame nas mogu potaknuti na kupnju. One se uglavnom bave pokazivanjem i ukazivanjem da imamo neke potrebe. Međutim, odluka je na nama samima da radimo na kvaliteti svog života, gradimo prioritete, te da poznajemo sami koje su nam potrebe prve na listi, a ne drugi da nam to govore. Danas proizvođači plaćaju profesionalce koji se bave svakim od navedenih koraka u procesu i osmišljaju razne trikove, nazovimo ih pogodnosti kako bi nas mogli privući. Ne moraju nužno biti štetne ili loše za nas, ali u određenom trenutku prema njima možemo se odnositi kao prema nečemu što nam trenutno nije potrebno.

Suzana Sab piše inače blog unasenorita.com

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *