očinje Međunarodni sajam knjiga u Beogradu
INFO

Počinje Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

 

U Beogradu će sutra biti otvoren Međunarodni sajam knjiga koji će okupiti skoro 500 izlagača iz Srbije, Republike Srpske i svijeta.

Ovogodišnji 64. Sajam biće održan pod sloganom “Pismo=glava”, a otvoriće ga književnik Milovan Vitezović. Zemlja počasni gost je Egipat.

Sutra će biti održana tribina “Pravda za Nobela” posvećena aktuelnim laureatima Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk na kojoj će govoriti književnici Muharem Bazdulj, Žarko Radaković, Miroljub Stojanović i Nebojša Grujičić.

Na Sajmu će se, osim iz Srbije, predstaviti izdavači iz BiH, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverene Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Bjelorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, NJemačke i Albanije, dok će u izložbenom programu učestvovati i Slovačka.

Nastup Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu svečano će početi sutra, a biće u znaku 500 godina Goraždanske štamparije, najavljeno je ranije iz Predstavništva Srpske u Srbiji.

Predviđeno je da nastup Republike Srpske, tokom kojeg će se predstaviti 43 izdavača, počne prigodnom besjedom ministra prosvjete i kulture Srpske Natalije Trivić.

Biće organizovana i prva ovogodišnja promocija i publici predstavljena “Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije”, autora Biljane Samardžić, kao i fototipska izdanja Služabnika iz 1519. godine, Psaltira iz 1521. godine i Molitvenika goraždanskog iz 1523. godine.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske publici će predstaviti niz novih izdanja, među kojima je i Zbornik radova o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom.

Ni ove godine neće izostati tradicionalno književno veče pjesnika iz Srpske, Srbije, Crne Gore i dijaspore.

Tokom Sajma biće organizovani i razgovori o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umjetničkog izražavanja, uključujući i filmsku umjetnost, a gost će biti i režiser Emir Kusturica.

Velika pažnja biće usmjerena na život i djelo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a biće riječi i o pola vijeka od izvođenja čuvenog mjuzikla “Kosa”, objavljivanju prvog izdanja zbirke priča “Bugarska baraka” Milisava Savića, kao i o umjetnosti Branimira Džonija Štulića.

Zvanični gosti ovogodišnjeg sajma biće književnici Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Međunarodni sajam knjiga biće otvoren do 27. oktobra.

 

Izvor: Agencije

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *