Prednosti crnog čaja koje mnogi ne znaju
Zdravlje

Prednosti crnog čaja koje mnogi ne znaju

Često se sluša o koristima zelenog čaja, ali i crni ima svojih aduta. Osim što smanjuje rizik od srčanog udara, može vam pomoći i u suzbijanju neugodnog mirisa stopala. Uz to, smanjuje i rizik od dijabetesa.

Bolji rad srca

Čini se da konzumiranje crnog čaja može pomoći u radu srca te tako smanjiti rizik za moždani udar i druge bolesti, posebno ako pijete nekoliko šoljica dnevno. Studije pokazuju da oni koji piju oko 3 ili više šoljica crnog čaja na dan mogu smanjiti rizik od moždanog udara i do 21%. Možete naizmjenično piti zeleni i crni čaj tokom nedjelju dana, tako da možete imati drugačiji ukus svaki dan.

Uklonite neugodan miris stopala

Čini se da crni čaj zapravo može riješiti neugodan miris s vaših nogu zbog taninske kiseline koja je prisutna u njemu. Eliminiše sve bakterije zbog kojih vaša stopala imaju taj neugodan miris, a takođe može zatvoriti pore tako da ćete se manje znojiti što će minimalisati i miris. Da biste koristili ovaj kućni lijek, kuvajte dvije vrećice čaja u litri vode 15 minuta. Nakon toga uklonite vrećice, a čaj razrijedite s dvije četvrtine vode. Otopinu ostavite da se malo ohladi prije natapanja stopala 15 minuta do pola sata. To biste trebali raditi svakodnevno dok miris ne nestane.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Jedno je istraživanje pokazalo da su stariji ljudi na mediteranskim otocima bili pod malim rizikom da obole od dijabetesa zbog stalne konzumacije crnog čaja. Često su pili šoljicu ili dvije ovog čaja, a dokazano je da je efikasan u sprečavanju nastanka dijabetesa tipa 2.

Pojačava vaš imunološki sistem

Pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema jer ima visok kapacitet radikalne apsorpcije kiseonika.

Ublažava stres

To je zato što crni čaj sadrži L-teanin koji vam pomaže da pređete u opušteno i smireno stanje. Pijenje crnog čaja može sniziti nivo kortizola, tako da ćete imati bolji nadzor nad nivoom stresa. Konzumirajte umjerenu količinu ovog čaja svakodnevno i osjetićete veliko poboljšanje nivoa stresa.

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *