sreća
Pomažemo,  Zdravlje

Probudite hormone sreće: Pet jednostavnih načina možete odmah da primijenite

 

Godina za nama donijela je velike promjene u životu i navikama svakog čovjeka.

Ono što je nekada bilo svakodnevica, poput okupljanja, zagrljaja, nesputanog putovanja – danas je potpuno nezamislivo ako želimo da sačuvamo zdravlje. Sve to je uticalo da se veliki broj ljudi osjeti usamljeno, tužno i nesrećno.

Kako biste izbjegli takva osjećanja i povratili svoj spokoj, mir i sreću potrebno je da održavate visok nivo serotonina u vašem organizmu. Ovaj hormon se nalazi u mnogim unutrašnjim organima, poput želuca, mišića, ali ogroman dio njega nalazi se upravo u mozgu.

Serotonin podstiče rad ćelija koje su odgovorne za naše raspoloženje, koncentraciju, ponašanje prema drugima, sposobnost za rad, pa, ako nam fali serotonina, bićemo anksiozni, pod stresom, nedruželjubivi, neaktivni. Kako biste povećali nivo ovog hormona u organizmu potrebno vam je da radite par praktičnih stvari.

Svjetlost

Prije svega – okružite se svjetlom. Ako niste u mogućnosti da budete na suncu, onda osvijetlite što više svoj životni prostor novim svjetiljkama.

Prava kičma

Pravilno držanje kičme davaće vam osjećaj ponosa, pa se potrudite da uvijek stojite ili sjedite uspravno kako biste održali osjećaj samopouzdanja i zadovoljstva.

Fizička aktivnost

Dovoljno je da se 20 minuta dnevno posvetite nekoj aktivnosti – to može biti i ples, i vaš organizam proizvodiće veliki nivo serotonina.

Ishrana

Postoji hrana koja je bogata aminokiselinom triptofan, koja stvara serotonin u organizmu. Zato se potrudite da unosite što više jaja, pečuraka, sira, prosa, heljde, sočiva, pasulja, pirinča, suvih šljiva, suvih kajsija, banana, dinja, smokvi, bundeva, pomorandži.

San

Ne zaboravite da sve polazi od dobrog i zdravog sna. Liježite ranije uveče i ustajaćete odmorni i naspavani, a samim tim i zadovoljni i spremni za nov dan.

Izvor: magazin.novosti.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *