boje
INFO,  Pomažemo,  Zdravlje

Psihologija boja: Kako utiču na raspoloženje, emocije i povjerenje

 

Boje imaju veliku ulogu u ljudskoj psihologiji. U roku od 90 sekundi razmišljamo o ljudima i proizvodima nakon što ih ugledamo, a oko 62 od 90 odsto našeg mišljenja se zasniva samo na boji.

Iz tog razloga pojedine kompanije koriste boje u ambalaži, logotipu i trgovinama kako bi uticale na naše svakodnevne odluke.

Boje zapravo imaju veliku ulogu u našim životima i znatno utiču na naše reakcije. U nastavku pročitajte pojedinosti o određenim bojama.

Roza

Boje se često poigravaju s ljudskom psihologijom te se tako roza i plava smatraju umirujućim, smanjuju agresiju, ali su one bile i predmet brojnih rasprava o tome da je raze boja namijenjena samo djevojkama, a plava muškarcima. Mnogima je možda nevjerovatno, ali su neki zatvori ofarbani upravo u roza boju kako bi se time smanjila agresivnost, a osim toga i svlačionice gostujućih timova na utakmicama su u tu boju okrečeni kako bi im bio oslabljen moral. To je iz razloga što su određena istraživanaj pokazala da je Baker-Miller roze boja efikasna u smanjenju agresije i snage.

Žuta

Žuta oživljava sreću prije svega jer je izuzetno svijetla boja koja razbuđuje, ali i samim time previše stimuliše oči i odvlači pažnju pa se zbog toga rijetko koristi u enterijeru aviona i drugih prijevoznih sredstava. Avio-kompanija Ryanair, naprimjer, svojevremeno je imala žuta sjedišta, ali ih je pod pritiskom svojih redovnih putnika odlučila promijeniti.

Crvena

Iako se možda suprotstavlja uvriježenim mišljenjima, crvena zapravo ne podstiče apetit. Možda iznenađuje ovo saznanje, ali jedna naučna studija je potvrdila njegovu istinitost. Zbunjenost vjerovatno nastaje zbog činjenice da je ambalaža mnogih nezdravih prehrambenih proizvoda crvene boje. Teško je povjerovati, ali vrlo je moguće da bismo ih još više konzumirali da nije tako.

Plava

Već je u tekstu pomenuto da plava dodatno umiruje, ali interesantna je i činjenica da ova boja zapravo ulijeva povjerenje u kompanije koje imaju plavi logotip. Inače je plava omiljena boja banki, IT firmi i kompanija za osiguranje i to s dobrim razlogom jer čini da se osjećamo sigurnije.

Narandžasta

Narandžasta je izuzetno jaka i primjetna boja pa se ona često koristi u situacijama kada se određene stvari žele naglasiti. Često je izbor u izradi zatvorskih uniformi, ali nas ona takođe potiče i na zabavu jer upravo ova boja se nalazi na logotipima Fante i Nickelodeona. Takođe, narandžasta se povezuje i s vrijednošću novca. Home Depot i Jetstar su napravili dobru stvar tako što su svoju pamtljivu marku obojili u narandžasto.

Bijela

Mnogima se čini logičnim odluka da zidovi kancelarija budu bijeli jer ta boja ne izaziva jake ljudske emocije, međutim, stručnjaci za enterijer upozoravaju da je to često pogrešna odluka. Ipak, istraživači su otkrili da zaposleni u kancelarijama sa bijelim zidovima prave mnogo više grešaka u svom radu nego oni koji se nalaze u kancelarijama sa crvenim ili zelenim zidovima.

Zelena

Nije neuobičajeno da ljudi savjetuju da svoje radno okruženje upotpunimo biljkama, ali čak i zeleni zidovi ili tapete mogu imati pozitivan efekat na nas. Odnedavno je poznato da zelena povećava vizuelnu kreativnost, dok je njen uticaj na verbalnu kreativnost zanemarljiv.

Izvor: Klix.ba / Autor: A. B. / Foto: Klix.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *