Reagujte na vrijeme: 10 razloga zbog kojih se gojite u predjelu stomaka
Zdravlje

Reagujte na vrijeme: 10 razloga zbog kojih se gojite u predjelu stomaka

Masne naslage na stomaku loše utiču na zdravlje, a istraživanja su pokazala da su opasne i za osobe koje imaju normalnu kilažu.

Salo na stomaku može da poveća rizik od nekih hroničnih bolesti, pa čak i ako imate normalnu kilažu. Masnoće u tom predjelu tijela pojačavaju upale i oslobađaju hormone po imenu adipokini koji loše utiču na rad jetre.

A šta se zapravo događa kad se čini da stomak raste, a vi ne možete ništa da učinite?

Ako se gojite uglavnom u stomaku, to može da bude povezano sa sljedećim stvarima:

Genetika

Ne možemo da govorimo o našoj građi, a da ne spomenemo genetiku. Ako u vašoj porodici svi imaju građu jabuke, to znači da morate da budete naročito oprezni, da dovoljno vježbate i pazite šta jedete.

Šta zapravo znači ‘jabuka građa’? Ako imate dugi struk i uglavnom vam se salo skuplja oko njega, vjerovatno je to vaša građa.

Stres

Stres je u današnje vrijeme postao naša svakodnevica. Ali, moramo da znamo kako da upravljamo stresnim situacijama kako se ne bi negativno odrazio na vaše zdravlje.

Mnogi nutricionisti smatraju da je stres osnovni uzrok nakupljanja sala u predjelu stomaka. Kad smo pod stresom, izlučujemo hormon kortizol (koji je evolucijski hormon borbe ili bijega).

Kortizol omogućava organizmu da masnoće nakupljene za energiju preusmjeri prema stomaku jer je iz tog dijela tijela lakše energiju upotrijebiti kad je bitna kao hrana za vitalne organe.

Previše šećera

Kad je povišen nivo kortizola, osjećamo potrebu za šećerom jer tijelo želi brz izvor energije za slučaj opasnosti, potrebe bijega… Taj šećer koji jedemo kad smo pod stresom može da bude uzrok naglog gojenja.

Dakle, pod stresom smo, kortizol nam u tijelu raste, salo se nakuplja na stomaku, osjećamo potrebu za šećerom i gojimo se – to je mehanizam.

  • Spavajte koliko je potrebno,
  • Izbacite svu hranu za koju primijetite da vam ne odgovara, uključujući šećer,
  • Pokušajte da kontrolišete stres meditacijom ili druženjem sa prijateljima.

Nedostatak proteina

Protein je važan za ravnotežu, te ukoliko vaša hrana nije bogata ovim nutrijentom, salo će se lako nakupljati na stomaku.

Povećajte unos proteina kako biste kontrolisali potrebu za šećerom i ubrzali metabolizam.

Zavisi od tijela, građe, mišića i vježbanja, ali otprilike komad mesa veličine dlana je dovoljan.

Hormoni kontrolišu gojenje

U vrijeme menopauze čak i oni koji većinu sala nose na bokovima počinju da dobijaju salo na stomaku.

Smanjena količina estrogena u tijelu i prirodno usporavanje metabolizma vjerovatno doprinose tome. Stoga, gledajte da radite vježbe snage jer ćete tako jačati mišiće.

Neki lijekovi

Mnogi lijekovi koje dobijamo na recept (antidepresivi i antipsihotici, lijekovi za snižavanje pritiska i lijekovi za dijabetičare i epileptičare) kao nuspojavu imaju i gojenje, pogotovo u predjelu stomaka.

Industrijski proizvedena hrana

U svim većim supermarketma možemo da nađemo gotovu hranu, a ona može da prouzrokuje upale u organizmu. Posebno treba obratiti pažnju na hranu koja je napravljena sa zaslađivačima s visokim udjelom fruktoze kao što je kukuruzni sirup.

Riječ je o transmastima koje nalazimo gotovo u svim industrijskim keksima i kolačima. Sve to može da prouzrokuje mirkoupale u tijelu koje stvaraju insulinsku preosetljivost i skupljanje sala na stomaku.

Sindrom policističnih jajnika

Uvijek je praćen većim nivoom testosterona. U pitanju je hormonski poremećaj koji je čest kod žena. Više nivoa testosterona može da prouzrokuje taj tipičan muški način nakupljanja sala na stomaku.

Nedostatak sna

Loš san može da uspori metabolizam jer tijelo prirodno čuva energiju i stimuliše naše ćelije da sakupljaju salo. Pet sati noćnog sna ili manje povezano je s abdominalnim salom.

Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da i pretjerana količina sna – više od osam sati dnevno – može biti uzrok gojenja. Zapravo se ne zna zašto se to događa, ali jednostavno objašnjenje kaže da smo neaktivni dok spavamo i što više spavamo, manje nam ostaje vremena za aktivan život.

Intolerancija na neku hranu koju redovno jedemo

Intolerancija na hranu, za razliku od alergije, ne uzrokuje velike i nagle probleme, već samo probavne poput upala, letargije, nadutosti, a simptomi se mogu nakupljati godinama, a tek kasnije pokazati.

Ako imate neprestane probavne probleme koje ne može da objasni ni vaš doktor, vrijeme je da napravite alergološki test na hranu koji će utvrditi vaše ‘slabosti’. Tada ćete moći da sastavite dugoročni jelovnik koji će vam pomoći i u kontroli težine.

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *