Sedam grešaka koje pravite prilikom pranja veša
INFO,  Pomažemo

Sedam grešaka koje pravite prilikom pranja veša

 

Čak iako perete veš godinama i mislite da znate kako se to radi, ove greške, koje mogu izazvati oštećnja tkanine ili boje, sigurno su vam se potkrale.

Nije dovoljno da razdvojite samo tamnu i svijetlu odjeću

Prema priručniku “Martha Stewart Living”, što više podijelite odjeću to će ona biti svježija. Razdvojite veoma prljavu i blatnjavu odjeću od odjeće sa tek ponekom flekom i teške materijale poput teksasa od laganih tkanina. Da biste izbjegli da vaše farmerke izblijede, prevrnite ih na unutrašnu stranu, operite u hladnoj vodi i osušite na niskoj temperaturi. Ukoliko ne želite da se vaša posteljina uvije i zgužva operite svaki komplet posebno, umjesto da svu posteljinu perete zajedno.

Nemojte stavljati deterdžent direktno na veš

Vjerovali ili ne, postoji pravilan i pogrešan način da napunite veš mašinu. “Real Simple” preporučije da za najbolju distribuciju deterdženta kroz mašinu (čitaj: čistiji veš) najbolje je da prvo stavite veš, potom dodate vodu pa na kraju sipate deterdžent. Ako koristite izbeljivač dodajte prvo vodu, potom odjeću pa tek onda deterdžent.

Nemojte koristiti mašinu za sušenje veša

Ako imate vremena da sušite veš napolju, uradite to. Ne samo da ćete uštedjeti struju (i novac), već je to i bolji način da osušite nježnije i osjetljivije komade odjeće. A ako koristite mašinu za sušenje veša nemojte je napuniti do vrha i nemojte presušiti odjeću. Ukoliko želite da izbjegnete gužvanje veša, kada ga izvadite iz sušilice okačite ga na žicu da se ispravi.

Nemojte miješati čarape sa drugim vešom

Umorni ste od toga da izgubite po jednu čarapu svaki put kada perete veš? Ubacite čarape u mašinu pa tek onda drugi veš koji perete. Manje su šanse da će se čarape zakačiti za neki drugi komad gardarobe zbog čega se često gube.

Ne ostavljate rajsferšluse otkopčane

Otkopčani rajsferšlusi mogu ošetiti osjetljivu odjeću, pa čak i izgrebati vrata mašine iznutra. Provjerite da li su svi zakopčani prije nego što ih stavite u mašinu. Problem mogu predstavljati i otkopčani brushalteri, odnosno kopče, koje mogu oštetiti nježnije materijale.

Uradite test da provjerite da li odjeća pušta boju

Ako brinete da li će nova crvena majca otpustiti boju, obavezno uradite test prije prvog pranja. Navlažite jedan dio pa protrljajte bijelu tkaninu o majcu da vidite da li pušta boju, piše u priručniku “Martha Stewart Living”. Ako je tako, taj komad odjeće perite posebno dok ne prestane da blijedi. Takođe, možete ubaciti jednu staru bijelu čarapu u mašinu da provjerite.

Nemojte preskočiti filter i crijevo kad čistite mašinu

Ispraznite filter poslije svakog pranja, zato što ostaci tkanine, končići i slično mogu začepiti kanal, čime rizikujete požar. Filter čistite deterdžentom i četkicom za zube, a potom ga dobro osušite. Takođe, jednom godišnje otkačite crijevo iz mašine i dobro ga očistite.

Izvor: zena.blic.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *