veze i svađe
Ljubav

Sedam koraka uz koje ćete se prestati svađati sa svojim partnerom

 

Sukob može biti zdrav u vezama ako se rješava ispravno. Neslaganje, svađe i prepirke nisu uobičajene samo u intimnim odnosima, ali kada se rješavaju na pravilan način, to može dovesti do dublje veze između partnera.

Ipak, da bi to upalilo, oboje moraju djelovati s istim ciljem. Da biste se prestali boriti sa svojim partnerom, morate preći fazu borbe za vlast i stupiti u fazu ‘stabilnosti’. Ovaj prelaz jedan je od najmoćnijih koraka koje možete preduzeti kao par i stvoriti vezu koja traje cijeli život.

Zaustavite svađu

Ako ste zapeli u ciklusu svađe i stvarno se želite prestati boriti s partnerom, prvo morate naučiti kako se smiriti i spriječiti da rasprava eskalira u hladni rat.

Prvo prepoznajte da trebate predahnuti. Možda ćete trebati dogovoriti signal ili frazu sa svojim partnerom kako biste zatražili pauzu.

Ova pauza trebala bi imati vremenski okvir. Ako ga ostavite otvorenim, to može stvoriti produženi hladni rat u kojem se vas dvoje otvoreno ne borite, ali si uskraćujete ljubav i naklonost.

Tokom ove pauze poželjećete aktivno raditi na smirivanju. Jedna od efikasnih tehnika je stavljanje jedne ili obje ruke na srce dok udišete i izdišete. Nastavite to raditi sve dok ne osjetite da vam se puls usporava i tijelo smiri.

Kada se smirite možete nastaviti normalno komunicirati bez svađe i vike.

Neutralno tlo

Kad umirite živce, poželjećete imati dogovoreno mjesto na kojem ćete se ponovno povezati sa svojim partnerom. S vremenom će ovo mjesto razviti pozitivne asocijacije i podsvjesno razumijevanje da ste se okupili kako biste se ponovno povezali.

Ako ste kod kuće, izvrsno mjesto za početak postupka ponovnog spajanja nalazi se na kauču. Možete sjediti okrenuti jedan prema drugome, a kad ste spremni za ponovno povezivanje, vaš je partner pored vas.

Da biste se prestali svađati s partnerom, stvorite pravila o načinu komunikacije. Pristanite dopustiti jedni drugima da razgovaraju bez ometanja.

Ne žurite. Ovo je vrijeme za vas dvoje da započnete postupak rješavanja argumenta i započnete ponovno povezivanje.

Preuzmite odgovornost

Kad prestanete kriviti svog partnera za ranu koja je postojala mnogo prije, moći ćete zakoračiti u odgovornost. Iz sjedišta odgovornosti možete se duboko povezati jedni s drugima.

Ono što vas muči kod partnera je nešto što je već unutar vas. Ne prepoznajete da je vaš partner stvarno odraz vas samih i vaših rana.

Imajte saosjećanja

Želite transformisati svoju vezu i prestati se svađati s partnerom? Postavite stvari na način da se vi i vaš partner zapravo ne svađate jedno oko drugoga, nego pokušavate riješiti svoje rane iz djetinjstva. Zamislite onog drugog kao malog dječaka ili djevojčicu te im pokušajte pomoći, a partner ili partnerka neka učine isto. To će pomoći da osjetite više saosjećanja i razumijevanja za probleme onog drugog.

Koristite riječ ‘ja’, a ne ‘ti’

Jedan od najlakših načina da neko podstakne odbrambeni odgovor je reći: ‘Tako me ljutiš!’

Istina je da ste vi odgovorni za svoj emocionalni život i te osjećaje komunicirajte s partnerom, ali s naglaskom na sebe.

Očistite svoje emocionalne nerede

Prvo, niste u ratu sa svojim partnerom, tako da svako neslaganje nije bitka koju treba voditi ili rat koji treba dobiti.

Pamćenje sitnica i guranje problema ‘pod tepih’ samo grade vulkan koji će uskoro eruptirati. Ne smijete dopustiti da se frustracije nakupljaju, nego probleme treba rješavati kada se pojave, a ne prelaziti preko njih.

Borite se za vezu

Borba za vlast je poput natezanja između vas dvoje. Kad je jedan od vas ‘u pravu’, to znači da je drugi ‘u krivu’.

Umjesto borbe ega ko je u pravu ili ne, razvijte mentalitet ‘mi protiv svijeta’. To znači da se borite za vezu, a ne za to ko je u pravu od vas dvoje.

Umjesto toga, potražite win-win situaciju kako biste riješili sukob. To će zahtijevati više truda i kreativnosti, ali dugoročno se isplati.

Izvor: avaz.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *