krastavac
INFO,  Kuhamo,  Zdravlje

Šest razloga zašto je dobro jesti krastavac

 

Iako se spominje u kontekstu povrća, krastavac je ustvari voće.

Kako su pred nama sve topliji dani, važna je informacija da se krastavac sastoji prvenstveno od vode (96 posto) pa je važna namirnica za hidrataciju i osvježenje. Kako biste iskoristili maksimalno njegova svojstva jedite ga neoguljenog, jer ćete tako u organizam unijeti sva vlakna te određene vitamine i minerale.

Bogatstvo nutrijenata

Ne sadrže puno kalorija, ali se zato mogu pohvaliti vitaminima i mineralima. U 300 grama neoguljenog krastavca se nalazi:

Kalorija: 45

Masnoće: 0 grama

Ugljikohidrata: 11 grama

Proteina: 2 grama

Vlakna: 2 grama

Vitamin C: 14% preporučene dnevne doze

Vitamin K: 62% preporučene dnevne doze

Magnezij: 10% preporučene dnevne doze

Kalij: 13% preporučene dnevne doze

1. Umiruje podočnjake

Poznata vam je metoda stavljanja kriške krastavca na zatvoreno oko? Ovo voće sadrži askorbinsku i kafeinsku kiselinu koje sprečavaju zadržavanje vode te stoga smanjuje podbuhlost očiju.

2. Sprečava nastanak bora

Nedostatak vode u organizmu uzrokuje sitne linije i bore na licu, a kako krastavci sadrže visoku količinu vode pomažu u hidratiziranju kože i time sprečavaju vidljivost preuranjenih znakova starenja na licu.

3. Važan partner za mršavljenje

S obzirom da se najvećim dijelom sastoje od čiste vode, krastavci su siromašni kalorijama. Savršena su zamjena za nezdrave visokokalorične grickalice. Sadrže i dijetetska vlakna koja se šire u želucu i na taj način pružaju nam osjećaj sitosti. Hrana bogata vlaknima sporije se probavlja te sprečava prejedanje.

4. Odličan je za detoksikaciju

Sva ta voda iz krastavca djeluje poput metle na sve nečistoće u organizmu. Redovna konzumacija krastavca će vas riješiti i kamenca u bubrezima.

5. Kontroliše pritisak, šećer i holesterol u krvi

Sok krastavca sadrži hormon koji je potreban gušterači za proizvodnju insulina. Istraživači su pronašli da spoj nazvan steroli u krastavcima može pomoći u smanjenju holesterola. Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalija i magnezija. Ove hranjive supstance učinkovito djeluju na reguliranje krvnog pritiska. Zato je krastavac dobar za liječenje i visokog i niskog krvnog pritiska.

6. Lijek je protiv mamurluka

Sadrže dovoljno vitamina B i elektrolite koji će nadoknaditi hranjive supstance te ublažiti mamurluk i glavobolju. Takođe ćete spriječiti dehidraciju uzrokovanu alkoholom. No, za to vam je potrebna ipak malo veća količina od par kriškica.

Izvor: Nezavisne.com

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *