Šest zdravstvenih problema koje liječi kantarionovo ulje
Zdravlje

Šest zdravstvenih problema koje liječi kantarionovo ulje

Mnogi kažu kako za svaku bolest postoji određena trava, a kantarionovo ulje liječi ih čak šest.

Kantarionovo ulje dolazi iz biljke koja je u narodu još poznata pod imenom Gospina trava, te se kaže da ne postoji oboljene kako fizičko tako i psihičko da ga ne može izliječiti ovo ulje.

Od kožnih oboljenja i oštećenja, pa sve do depresije, kantarionovo ulje će se pobrinuti za ono što vas muči.

Depresija

Kantarionovo ulje ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a istraživanja su pokazala kako na depresiju, pa čak i onu sezonsku, ima uticaj zato što usklađuje razine hormona seratonina i dopamina.

Kožni problemi

Kantarionovo ulje odličan je izbor kao lijek za kožne probleme, zbog toga što djeluje antibakterijski, rane će brže zarasti dok možete i liječiti opekotine prvog stepena. No, ne savjetuje ga se koristiti kada se idete sunčati jer može povećati šansu od crvenila kože i opekotina. Na koži se koristi tako da se na određeno mjesto namaže, no nemojte ga stavljati na one rane koje još krvare.

Probavne tegobe i upale

Koristiti se može i kada vas boli stomak, kod upale jajnika, ali i kod bolnih bubrega te protiv proljeva.

Masaža

Kantarionovo ulje izuzetno je pogodno za masaže, a pomoći će čak i kod propadajuće boli. Možete uzimati i oralno dva puta dnevno, dok je čaj od gospine trave, izuzetno koristan i za bolove u leđima izazvane napetošću.

Uklješteni živci

Za bol živaca, odnosno kod uklještenih živaca, dvije do tri kapi kantarionovog ulja stavite u dvije kašike maslinovog ili bademovog ulja te mažite na bolno mjesto svaka tri sata.

Uhobolja

Kantarianovo ulje pomaže i kod uhobolje, a možete ga upotrijebiti samostalno, odnosno jednostavno nakapati u uho i zatvoriti uho komadom vate. Ističe se kako kantarionovo, kao niti nijedno drugo ulje, ne stavljate u uho ako već postoji iscjedak jer može pogoršati situaciju.

Izvor: Azra.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *