Situacije koje vam govore da je vrijeme da se obratite psihologu
Pomažemo,  Zdravlje

Situacije koje vam govore da je vrijeme da se obratite psihologu

 

I dok u situacijama kada imamo neke fizičke probleme i nelagode, uvijek (iako mnogi nažalost čekaju drastične okolnosti) idemo kod ljekara, kada nas nešto psihički muči to nije slučaj. Vrijeme je da to promijenimo i prepoznamo kada je vrijeme da se obratimo psihologu.

Nezavisno od godina, karaktera i pola psiholog je jedini ljekar do kojeg nas hitna pomoć neće odvesti, već mi moramo da odemo kod njega i ukažemo na problem koji nije vidljiv “golim okom”. Prvi korak – traženje pomoći moramo da načinimo sami. I dok ovo u našem okruženju još uvijek nije postalo nešto o čemu bi svi, zavisno od perioda i faza života trebalo da razmisle, mi vam donosimo neke od alarmantnih signala kada bi trebalo da zatražite pomoć stručnog lica ili pomognete nekome.

Strah od svakodnevnih aktivnosti

Ako primijetite da imate problema sa onim što je svima jednostavno, kao na primjer, nije vam lagodno da “sami ostanete kod kuće”, ili se plašite da započnete razgovor sa nepoznatim ljudima, jedan je od signala da vam je potrebno da razgovarate sa nekim. Razlozi se mogu činiti beznačajnim, ali uzrokuju prilično ozbiljne neprijatnosti. Susret sa terapeutom je neophodan ako su simptomi poput straha od mraka, straha od visine ili straha od javnog govora narasli do te mjere da nas ometaju da vodimo srectan život, piše zenskimagazin.rs.

Traumatično iskustvo

Nažalost većina ljudi može da kaže da je doživjela neko traumatično iskustvo. Na primjer, ako ste preživjeli ozbiljnu nesreću i sada nakon malog sudara na putu vaš puls se ubrzava, a ruke se navlaže kada ponovo krenete za volan, to nije normalno. Ako vam to smeta da vodite normalan život – to je razlog za sastanak sa psihoterapeutom.

Doživljavate tugu

Ako ne možete sami da se nosite sa ogromnom tugom nakon gubitka voljene osobe i ne osjećate se nimalo bolje nakon određenog vremena, obratite se stručnjaku.

Nizak nivo samopoštovanja

Pad samopoštovanja može biti posljedica neuspjeha u privatnom životu ili problema sa starenjem i to je ponekad normalno, ali ako se ne volimo svaki dan, ne sviđa nam se ko smo, to je signal da se obratimo psihologu.

Promjena starosne grupe – obratite se psihologu

Skoro svaka žena osjeća tugu prelaskom na „stariju“ starosnu grupu. Tijelo, čula, promjene zdravlja. Ponekad nam je teško da prihvatimo te promjene. U ovoj situaciji, najbolje je obaviti nekoliko sastanaka sa terapeutom i shvatiti da svako doba ima svoje prednosti, tek ih treba otkriti, piše zenskimagazin.rs.

Zavisnost

Zavisnosti mogu biti različite. Na primjer ako osjećate sreću samo ako igrate igrice, ili kada ste zaljubljeni, dok jedete, radite…  Ako osjećte da ste zavisni od nečega što vam oduzima slobodu treba vam pomoć.

Anksioznost

Ne možete se odlučiti za odgovarajuću akciju, brinete o svakoj prilici, a stanje anksioznosti vas obuzima, to je klasičan slučaj kada se preporučuje specijalistička pomoć.

Loše raspoloženje

To se događa svima nama, ali kada to traje dugo, sve oko nas djeluje neugodno, a život nam je težak i besmislen – to je signal da nam treba pomoć. U zapadnim zemljama, u psihoterapijskoj praksi, otprilike trećina slučajeva klijenta povezana je sa depresijom.

Porodične stvari

Porodica je izvor radosti, ponosa, ali i naših problema. Postoji poseban sistem porodične terapije koji uključuje rad sa čitavom porodicom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *