umor
INFO,  Zdravlje

Skriveni simptomi autoimunih bolesti

Simptomi autoimunih bolesti nisu uvek jasni i očigledni, a imunolog objašnjava kakvi to “skriveni” simptomi mogu da ukažu na ovakve bolesti.

Autoimune bolesti su stanja kada imuni sistem greškom napada zdravlje ćelije u tijelu.

“Imune ćelije u ovom slučaju pokušavaju da uklone nešto u tijelu što su pogrešno prepoznale kao opasnost”, objašnjava imunolog dr Džena Maćioči.

Postoji više od 100 stanja koja se smatraju autoimunim bolestima, “Sva su rezultat deregulacije imunog sistema, ali mogu da imaju različite genetske ili druge faktore”, kaže imunolog.

Mnoga od ovih stanja imaju slične simptome.

“Rani simptomi autoimunih bolesti su slični, ali ih je lako i pomiješati sa nekim drugim stanjima. Mogu da uključuju umor, bol u mišićima, oticanje i crvenilo, manju groznicu, probleme sa koncentracijom, utrnule ruke ili noge, opadanje kose i osip na koži”.

Ovi simptomi ne moraju nužno da ukazuju na autoimuni poremećaj, ali ako imate više od jednog simptoma, dr Maćioči savjetuje da svakako odete kod ljekara, posebno ako su simptomi prisutni duži vremenski period.

S obzirom na to da se simptomi preklapaju sa nekim drugim simptomima, često je teško dijagnostikovati autoimune poremećaje.

Evo na koje simptome treba da obratite pažnju.

Umor

Recimo da je ovo vrlo subjektivan simptom, ali hronični umor može da bude jedan od glavnih faktora kod dijagnostikovanja autoimune bolesti. Umor često može da bude simptom zapaljenskih bolesti, posebno reumatoidnog artritisa.

Riječ je o vrsti umora koja ne prolazi ni nakon odmora jer je više patološki nego fiziološki, pošto se tijelo zamara jer svu snagu usmjerava na borbu sa ćelijama koje je prepoznalo kao opasnost.

Ukočenost ili bol u zglobovima

Ukoliko se ukočenost ili bol u zglobovima javljaju često, to može da počne da utiče na vaš svakodnevni život. Ukočenost i bolovi u zglobovima su čest simptom autoimunih bolesti koje utiču na tkivo, poput reumatoidnog artritisa.

Iz “Mejo” klinike kažu je razlog tome što imunitet greškom napada tkiva u tijelu, izazivajući ukočenost, bolove u zglobovima i zapaljenje.

Promjene na koži

S obzirom na to da je koža najveći organ, nije iznenađujuće što se neki simptomi autoimunih bolesti mogu vidjeti na njoj. To mogu biti simptomi različitih poremećaja ili rezultat stanja koja direktno utiču na kožu, poput psorijaze, vitiliga, dermatomiozitis ili skleroderma.

Zapaljenje

Zapaljenje u tijelu je način na koji se tijelo štiti od bakterija i virusa, proizvodeći bijela krvna zrnca. Ukoliko je prisutna autoimuna bolest, imunitet započinje zapaljenski proces da se odbrani od “napadača”, čak i ako u organizmu nema opasnosti.

Kako dr Maćioči objašnjava, “Sve autoimune bolesti imaju komponentu zapaljenja što je i razlog zašto imaju brojne zajedničke simptome”.

Otečene žlijezde

Kada god se tijelo bori sa nekom infekcijom, možete da primetite malu kuglicu sa strane na vratu (ili ispod pazuha, brade), što je zapravo natečena limfna žlezda ili čvor. Ove žlijezde i čvorovi otiču u blizini infekcije, kako bi pomogli tijelu da se odbrani.

Međutim, problem može da nastane ukoliko te kuglice ne prolaze ni nakon tri nedelje, tvrde su na dodir i ne pomjeraju se, ili su otečene iako nemate nekih drugih znakova bolesti. Autoimune bolesti poput sistemskog eritemskog lupusa, reumatoidnog artritisa i sarkoidoze, mogu da uzrokuju oticanje limfnih čvorova i žlijezda.

Koji god simptomi da se pojave, dr Maćioči savetuje da ako sumnjate u bilo šta ili imate istoriju autoimunih bolesti u porodici, svakako što pre odete kod ljekara.

Izvor: Mondo.ba

 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *