Sa snimanja emisija „Kad se san ostvari" i „Garaža" 1998.
INFO

Snimalo se na RTS-u… – „Kad se san ostvari” i „Garaža” (1998)

Mart 1998: Radio-televizija Srbije je u drugoj polovini devedesetih godina snimala raznovrsnije emisije iz domena Zabavnog programa u odnosu na jednolinijsku varijantu iz prve polovine te decenije koja će ostati upamćena po „Folkmetru” i sličnim emisijama sa folk muzikom. U to vreme su i kvalitetna pop i rok muzika dobijali svoj prostor na Javnom servisu Srbije te je „Politikin” časopis „Radio TV Revija” u broju aktuelnom 21-27. marta 1998. godine izveštavao sa snimanja dveju hvaljenih emisija „Kad se san ostvari” i „Garaža”.

Uvodni deo napisao: Đorđe Vesković, 18. marta 2019. godine

„Kad se san ostvari”: Spasavanje zabavne muzike (1998)

U zaboravljeni i ruinirani Muzej revolucije u suvom centru Beograda, svežinu je ovih dana unela ekipa RTS-a koja je tu snimala nastavak serijala „Kad se san ostvari”. Svojevremeno je bilo planirano da se u ove prostore useli televizija Jutel, ali kako se od te ideje odustalo, pa su u muzeju ostali samo ogoljeni zidovi. Unošenjem televizijskih rekvizita u ove prostore dobijena je jedna potpuno druga slika, ali je ostao čudan utisak da se na ovakvom mestu snima jedna muzička emisija.

Reditelj Nebojša Radosavljević Čupko to kratko komentariše:

Samo smo iskoristili prostor za neke lepše stvari.

Leontina, nova zvezda domaćeg popa (1998)
Leontina, nova zvezda domaćeg popa (1998)

Umesto u studiju, snimate u ovom ruiniranom prostoru, uklapa li se to u pop-muziku?

„Ja sam uglavnom do sada snimao spotove za rok-grupe i tu estetiku sam primenio i na pop. Vidim da se to ljudima dopalo. Trudim se da u pojedinim segmentima imam sjaj, a da u drugim to vuče na andergraund. Na kraju krajeva, ovo je doba post-modernizam i mislim da se ovakav pristup uklapa u sve to”, rekao je Nebojša Radosavljević.

Pripadnici stare garde: Radoslav Grajić i Ljiljana Petrović (1998)
Pripadnici stare garde: Radoslav Grajić i Ljiljana Petrović (1998)

Serijal „Kad se san ostvari” zamišljen je kao podsećanje na najbolje hitove domaće muzike i u svakoj epizodi predviđeno je da učestvuje pet pevača. Svako od njih se predstavlja s dve pesme, a da li je bilo problema u izboru tih pesama pitali smo muzičkog urednika Anju Rogljić:

„Događalo se da se pevači u prvom trenutku ne slože s našim izborom jer i oni imaju svoje omiljene pesme, ali kasnije shvate da omiljene pesme nisu uvek bile i hitovi. Ovaj serijal nastao je iz želje da se spase zabavna muzika”, rekla je Anja Rogljić.

Nezaboravni duet naše zabavne muzike: Vlada i Bajka (1998)
Nezaboravni duet naše zabavne muzike: Vlada i Bajka (1998)

Koliko je ekipi RTS-a stalo da se spase jedan muzički žanr možda najbolje govori činjenica da se na snimanju cvokotalo u zimskim jaknama i kaputima. Kako su se provele zvezde programa Ljiljana Petrović i Leontina u svilenim jaknama, to one najbolje znaju. Vlada i Bajka su bolje prošli jer ih svilene krpice nikad nisu posebno interesovale. Ove pevače ćemo videti u jednoj od narednih epizoda ovog ciklusa, a u martovskoj emisiji predstaviće nam se: Duško Jakšić, Miki Jevremović, Ekstra Nena, Marina Perazić i Dejan Cukić.

Citat:

Koliko je ekipi RTS-a stalo da se spase jedan muzički žanr, možda najbolje govori činjenica da se na snimanju ove emisije u Muzeju revolucije cvokotalo u kaputima i zimskim jaknama.

Tekst originalno napisala: M. V.

Fotografije snimio: M. Isailović (Milorad Isailović)

(„Radio TV Revija”, 21 – 27. mart 1998.)

Bonus prilog: Najava druge epizode emisije „Kad se san ostvari” (originalno objavljena u „Politici” 31. marta 1998. godine)

Druga emisija nove serije zabavne muzike „Kad se san ostvari” je podsećanje na najveće hitove domaće muzike u poslednjih 30 godina. Muzičke tačke vezuju pevači pričom kako su pesme nastale, kako su se izdvojile, o svom životu i o tome da li se njihov san ostvario. U ovoj emisiji učestvuju: Dušan Jakšić, Miki Jevremović, Ekstra Nena, Marina Perazić. Urednik je Aleksandra Rogljić, a reditelj Nebojša Radosavljević Čupko. (Premijerno prikazano na Prvom programu Radio-televizije Srbije u utorak 31. marta 1998. sa početkom od 21.40)

Uz 100. emisiju „Garaže”: Za majstore svog posla (1998)

U TV studiju u Košutnjaku prošlog ponedeljka bilo je veselo: uz obaveznu tortu proslavljeno je stoto izdanje popularne „Garaže”. Jedna od retkih emisija namenjena mladima koja se emituje na kanalima TV Beograd startovala je 15. aprila 1996. i do sada je kroz nju prodefilovalo više od 500 mladih koji počinju karijeru u različitim oblastima – muzici, sportu, na filmu, u književnosti, nauci… Predstavljeno je 350 muzičkih grupa i izvođača, emitovano je 80 numera klasične i džez muzike, reporteri „Garaže” prisutni su na svim mestima gde mladi nešto vredno i zanimljivo rade.

„Emisiju smo nazvali „Garaža” zato što su odatle mnoge grupe krenule na put slave, ali i zato što i mladi danas sviraju i vežbaju po garažama, jer to je često jedino mesto gde buka nikome ne smeta”, kaže Nikola Nešković, odgovorni urednik Zabavnog programa TV Beograd i urednik i idejni tvorac ove emisije. „Garaža je zgodno mesto da se ostave drage stvari, a ona je, s druge strane, dovoljno otvorena pa u njoj može da se igra i odbojka, stane automobil, unese pravi Sneško Belić… U ovoj emisiji se vrlo poštuje skala vrednosti: zna se da svaki gost, bilo čime da se bavi, mora biti majstor u svome poslu.”

Stoto izdanje „Garaže": među gostima bili su i Leontina, grupa „Models", Delča, reditelj Dejan Zečević... (1998)
Stoto izdanje „Garaže”: među gostima bili su i Leontina, grupa „Models”, Delča, reditelj Dejan Zečević… (1998)

Svih sto emisija kao reditelj potpisuje Vlada Aleksić koji nam kaže da ga raduje što je od početka „Garaža” naišla na pozitivan odjek kod gledalaca, a dodaje da ih gledaju ne samo u celoj Srbiji, već i u Makedoniji, Crnoj Gori, pa čak i u Sarajevu.

Žurka u studiju u Košutnjaku (1998)
Posle emisije – mali „parti” u studiju TV Beograd u Košutnjaku (1998)

Od prvog dana „Garažu” vode Sanja Stanišić i Daniel Hreljac, s tim što im se kasnije pridružila Jelena Jovanović. Mada izgleda kao da je upravo izašla iz školske klupe, Sanja Stanišić ima bogato televizijsko iskustvo, jer je još kao srednjoškolka vodila emisije na Trećem kanalu, a trenutno se nalazi na postdiplomskim studijama na Fakultetu dramskih umetnosti.

Nikola Nešković i Bojan Hreljac 1998.
Urednici: Nikola Nešković i Bojan Hreljac (1998)

Tekst originalno napisao/la: N. O.

Fotografije snimio: M. Isailović (Milorad Isailović)

(„Radio TV Revija”, 21 – 27. mart 1998.)

Celokupan materijal obradio: Đorđe Vesković, osnivač i urednik sajta RetroPressAdria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *