Šta je to zapravo mineralna šminka?
MODA I LJEPOTA

Šta je to zapravo mineralna šminka?

 

S obzirom na to da dermatolozi i beauty stručnjaci već neko vrijeme preporučuju korištenje isključivo mineralne šminke, odlučili smo istražiti šta je to uopšte i koje su joj prednosti i mane.

Mineralna kozmetika, kao što samo ime sugeriše, sadrži minerale poput cinka i željeza koji povoljno djeluju na kožu, no njena efikasnost zapravo proizlazi iz onoga što, za razliku od obične šminke, ne sadrži- konzervanse, alkohol, vještačka bojila, parabene i slične štetne sastojke.

Još jedan benefit, osim prirodnih sastojaka, jeste osjećaj koji mineralni make-up ostavlja na koži. Naime, mineralne podloge sjajno pokrivaju nesavršenosti, a ne prati ih osjećaj težine, tako da ćete se osjećati kao da uopšte ne nosite šminku!

Mineralna šminka sadrži i blagu zaštitu od UV zračenja, koja u ljetnim mjesecima naravno nije dovoljna zaštita, ali titanijumov dioksid i cinkov oksid, koji su česti sastojci, štite kožu od oštećenja uzrokovanih štetnim UV zracima.

Ipak, nije sve za svakog, pa tako ni mineralna šminka ne odgovara svakom tipu kože. Na masnoj se koži zbog korištenja mineralne šminke tokom dana mogu pojaviti mrlje i utisakneujednačenog tena.

Mineralnu šminku proizvode beauty brendovi kao što su La Roche Posay, Jane Iredale, Avène, NYX i Lancome, a možete ih pronaći u drogerijskoj ponudi.

Izvor: elle.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *