Stalna glad signal za ozbiljne bolesti
Zdravlje

Stalna glad signal za ozbiljne bolesti

 

Samo zato što ste gladni ne znači da vaše tijelo treba još kalorija. Ova medicinska stanja, tvrde stručnjaci, mogu otkriti u čemu je problem.

Mehanizam odbrane

Depresija – Ako vam nije jasno zašto ste stalno gladni, jedan od mogućih odgovora može biti i vaše raspoloženje. Unos hrane je često mehanizam odbrane kod osoba koje pate od depresije ili anksioznosti, a jedan od razloga može biti i taj što nemaju dovoljno serotonina, a hrana poput tjestenine može podići njegov nivo.

Stres – Kada ste pod stresom nivo hormona stresa, kortizola, raste što će vaše tijelo podstaknuti na želju za hranom, čak i ako vam u stvarnosti kalorije nisu potrebne. Iako se ne radi o potrebi, kortizol šalje mozgu signale da niste siti. Upravo je to razlog zašto se stres povezuje s prekomjernim nakupljanjem kilograma.

Štitna žlijezda – Ako ste stalno gladni i jedete više nego obično, ali nekako se čini da ste i dalje mršavi, moguće je da vam probleme stvara štitna žlijezda.

Ta je žlijezda endokrini hormonalni organ koji ubrzava sve procese u tijelu pa možete očekivati da će se ubrzati metabolizam, a kao rezultaće se javiti glad.

Začarani krug

Gojaznost – Pretjerano uživanje u jelu može voditi do gojaznosti, ali radi se o začaranom krugu gdje sama gojaznost može uzrokovati stalnu želju za hranom. Višak masnoća može uzrokovati pretjerano lučenje inzulina, a jak apetiti je rezultat.

Dijabetes – Dijabetes tip 1 i tip 2 poremetiće nivoe šećera u krvi što će stvoriti ciklus u kojem se stalno javlja glad. Niski nivoi šećera u krvi bude apetit, ali prejedanje u ovom slučaju može samo pogoršati stvari.

Problem su i lijekovi

Povećan apetit je nuspojava korišćenja određenih lijekova, poput onih protiv depresije, alergija i lupusa. Ne preskačite lijekove, ali ako vam ne čine dobro porazgovarajte s ljekarom o mogućoj zamjeni.

Dehidracija i nesanica

Čak i ako samo osjećate glad možda ste krivo shvatili organizam koji ustvari želi samo vodu. Kada ste dehidrirani, bez da osjetite fizičke posljedice, moguće je da prvo osjetite glad. Stručnjaci savjetuju da dan započnete uz vodu i da je uvijek imate u blizini. Nemojte piti zaslađena pića umjesto vode koji će samo slati signale mozgu da ste gladni.

Takođe, bez preporučenog sna koji bi trebao trajati osam sati, organizmu je teško regulisati rad hormona koji kontrolišu apetit pa će oni porasti i vama će biti svejedno šta jedete, samo da nešto jedete. Kako je stres često uzrok nesanice, pokušajte se suočiti s tim problemom kako više ne biste imali problema sa snom.

Izvor: zdravlje.avaz.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *