znoj
Pomažemo,  Zdravlje

Tri namirnice koje izazivaju znojenje i loš miris, čak i tokom hladnijih dana

Postoje oni koji imaju problema sa znojenjem koje se pritom i neprijatno osjeća, čak i kada su u pitanju hladniji dani.

Iako razlozi za to mogu biti razni – od genetike, istorije bolesti, terapije, često je kriva i ishrana.

Kejti Hejk, nutricionista sa Univerziteta u Indijani, objašnjava da na tjelesne mirise utiče i vrsta hrane koja se konzumira, kao i enzimi koji su potrebni da bi se ta hrana mogla svariti.

Ona savjetuje da se u ovom slučaju treba obratiti posebna pažnja na ishranu, i predlaže izbacivanje namirnica koje mogu biti uzrok neprijatnih mirisa.

Proteinska dijeta

Mnogima se desilo da im se tokom držanja dijete promijeni i tjelesni miris. To se dešava ukoliko dijeta podrazumijeva smanjen unos ugljenih hidrata, i zasniva se na većem unošenju proteina.

Neki ove mirise opisuju kao voćne, ali više kao miris trulog nego svježeg voća.

Kada tijelo počne da se oslanja na masti umjesto na ugljene hidrate, kako bi proizvodilo energiju mora ući u stanje ketoze, pa proizvodi kiseline koje se nazivaju ketoni. Aceton, vrsta ketona, komponenta je koja je “kriva” za taj neprijatni miris trulog voća.

Bijeli i crni luk

I bijeli kao i crni luk su bogati supstancama koje sadrže sumpor, a kada se apsorbuju u krvotok, vraćaju se kroz pluća i uzrokuju prvo neprijatan zadah. Takođe, mogu da izlaze i kroz pore, što će se posebno osjetiti kad se osoba oznoji.

Špargla

Ovo povrće sadrži kiseline zbog kojih urin ima veoma jak miris, a tijelo tu kiselinu razbija na sastojke koji sadrže sumpor.

Izvor: magazin.novosti.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *