Trik sa đumbirom: Kupite ga jednom a onda zasadite
INFO,  Pomažemo,  Zdravlje

Trik sa đumbirom: Kupite ga jednom a onda zasadite

Đumbir se lako gaji u saksiji ako pratite ove korake!

Đumbir je sastavni dio zdrave ishrane, od vitalnog značaja ako želite da ojačate imunitet na prirodan način.
Dodaje se u razna jela, čajeve i napitke, a možda niste znali da od komada đumbira možete dobiti nove biljke!

Kada kupujete korijen đumbira, obavezno povedite računa da je čvrst i da mu je kora zategnuta. Ne kupujte komad koji je sav izboran, to znači da je star i vjerovatno je izgubio i neka od moćnih svojstava. Korijen koji kupujete trebalo bi da ima nekoliko malih izraslina koja se nazivaju “okca”, slično kao krompir.

Isjecite korijen na komade debljine dva centimetra, vodeći računa da svaki komad ima “okce” na sebi. Uradite ovo nožem koji ste prelili ključalom vodom, kako na presjeku ne biste imali bakterije.

Ostavite komade đumbira da se prosuše dan ili dva, kako bi biljka formirala zaštitnu barijeru. Tek onda ih stavite u saksiju sa kvalitetnom zemljom, i neka saksija obavezno ima rupu jer đumbir voli zemlju koja se lako suši. Okrenite komade đumbira u saksiji tako da im “okca” budu na gore.

Đumbir možete saditi i u bašti, samo bi ga trebalo unijeti u kuću tokom hladnih dana. Ne treba da boravi na direktnom suncu.

Zalivajte sadnice oko jednom nedjeljno, čim zemlja u saksiji postane suva, i za dvije do tri nedjelje primjetićete da iz zemlje izbijaju zelene mladice. Nadzemni dio đumbira rašće kao stabljika, dok će se rizom, odnosno korijen, razvijati pod zemljom. Što duže ostane, to će biti veći i ukusniji, pa zasađeni đumbir možete izvaditi već na zimu. To je dobar trenutak da biljka izbjegne veliku hladnoću, a da vi sebi pred hladne dane obezbjedite dodatnu “bombu” za imunitet.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *