kosa
MODA I LJEPOTA

Trikovi za lijepu i njegovanu kosu u svakoj situaciji

 

Kosa može u potpunosti promijeniti naš izgled i učiniti nas ljepšima i privlačnijima, ali jedino ako je njegovana i zdrava. Upravo zato vam donosimo trikove uz koje vaša kosa može uvijek izgledati lijepo i zanosno.

1. Masaža tjemena

Par minuta masaže tjemena tokom pranja kose može se činiti kao gubitak vremena, ali njene koristi čine čuda za zdravlje i ljepotu kose. Masaža tjemena podstiče cirkulaciju, rast kose i učvršćuje korijen kose. Ako želite jaku i zdravu kosu, svakodnevna masaža je itekako veliki plus. I još je veoma ugodna. Takođe, povećanje cirkulacije popravlja i raspoloženje, smanjuje stres i olakšava bolove.

2. Regenerator samo na vrhove

Osim ako nemate zaista suho tjeme, nema potrebe za nanošenjem regeneratora ili maske na cijelu kosu i tjeme. Naime, naše tjeme svaki dan prirodno proizvodi sebum, stoga nanošenje dodatne njege na njega može samo još više zamastiti kosu. Regenerator ili maska se nanose isključivo na zadnju četvrtinu dužine kose, s najvećim fokusom na vrhove.

3. Ispiranje hladnom vodom

Kako biste kosi vratili sjaj i zaštitili ju od oštećenja i isušivanja, kada perete kosu neka zadnje ispiranje bude s hladnom vodom. Hladna će voda trenutno zatvoriti kutikule kose pa će kosa lakše reflektovati svjetlost i omogućiti optimalnu blistavost i sjaj. Ispiranje možete završiti i s hladnim čajem od kamilice (idealno za svijetlu kosu).

4. Češalj širokih zubaca

Kosa je tri puta sklonija pucanju kad je mokra. Najčešća greška nakon pranja kose je rasčešljavanje mokre kose neodgovarajućim, gustim češljevima ili četkama koje dodatno uzrokuju njeno pucanje. Najbolji izbor za rasčešljavanje kose čine drveni češljevi širokih zubaca koji ne vuku i ne trgaju kosu, tako da se kosa može otpetljati s manje štete. Ako je kosa zaista sklona petljanjima, probajte je odmrsiti još pod tušem, dok vam je regenerator na vrhovima, kako je ne biste oštetili.

5. Osušite kosu prije stilizovanja

Kada na mokroj ili vlažnoj kosi upotrebljavate peglu za kosu ili vruće uvijače, stvara se veoma vruća para koja uzrokuje neizbježnu štetu na kosi. Prije nego upotrebljavate peglu za kosu ili figaro, budite sigurni da vam je kosa u potpunosti suha.

6. Recite DA lijenim danima

Svi imamo one lijene dana kada nam jednostavno nije do stajanja pred ogledalom i namještanja frizure. Ili jutra kada već kasnite na posao i nemate vremena za idealnu frizuru. Isprobajte brzinski trik: u kupatilu uvijek držite bočicu s vodom u spreju, i koristite je kako biste popravili ‘jutarnju frizuru’. Umjesto pranja, sušenja i stiliziranja kose, samo posprejajte s vodom neposlušne uvojke, posušite s fenom – i kao novi ste!

I za kraj, volite i pazite na svoju kosu – šišajte je redovno, barem svakih 8 do 10 sedmica, kako bi je održali zdravom i riješili se ispucalih vrhova, a za njegu odaberite kvalitetne proizvode koji je neće isušiti.

Izvor: elle.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *