Za zdrave i bijele zube vrlo je važno šta jedete
Zdravlje

Za zdrave i bijele zube vrlo je važno šta jedete

 

Na zdravlje vaših zuba utiču oralna higijena, genetika  i način ishrane. Zbog toga i kada imate dobru genetiku, vodite računa o higijeni, jer ako ne pazite šta jedete vaše do tada zdrave zube može pokvariti pojava karijesa.

Koja je to hrana dobra za vaše zdrave zube i šta treba da sadrži pročitajte u tekstu koji smo za vas pripremili:

Hrana bogata kalcijem i fosforom za zdrave zube

Naši zubi su organi koji u svom sastavu imaju kalcij i fosfor, čiji manjak može da bude uzrok erozije zuba i da dovede do mnogih dentalnih bolesti. Zato je potrebno imati ih u ishrani što češće. Oba minerala se mogu naći u hrani životinjskog i biljnog porijekla. Od hrane životinjskog porijekla najbolji izbor za zdravlje zuba je mliječni sir, jer ima visok nivo proteina, minerala i malo ugljenih hidrata. Sir snižava nivo kiselosti u ustima, čime se smanjuje i zubni plak – bakterija koja utiče na stvaranje zubnih bolesti kao što su karijes i gingivitis. Pored toga mliječni sir, naročito neki stariji i tvrđi, podstiče lučenje pljuvačke, što je odličan način da prirodno očistite zube.

Mlijeko ima sličnu ulogu kao i sir jer neutrališe kiseline u ustima čime sprečava razvoj bakterija u usnoj duplji. I mlijeko u sebi sadrži dosta kalcija i fosfora, a još jedna prednost kada pijete mlijeko je ta što njegova bijela boja može da izbijeli zube. Naravno, ovaj efekat se postiže samo ukoliko ga redovno pijete.

Sjeme golice je jedan od najpoznatijih izvora fosfora koji je kao i kalcij jednako važan za naš organizam i zdravlje. Njegov nedostatak izaziva mnoge bolesti zuba. Preporučuje se maksimalno šaka ove namirnice dnevno i to je najbolje da je koristite kao dodatak u musliju, dva puta dnevno po pola šake.

Vitamin C za zdravlje desni

Vitamin C ublažava proces inflamacije u organizmu i pomaže produkciju kolagena, što je bitno u održavanju zdravlja desni. Često se zaboravi koliko je zdravlje desni važno za zdravlje zuba, što je velika greška. Narandže su dobar izbor, jer u njima ima C vitamina i malo kiselina, ali sasvim dovoljno da očisti zube.

Za zdrave zube jedite jagode

Jagode su najbolji izbor za zdrave i bijele zube. One sadrže dosta vitamina C što će osigurati vaše desni, dok je za same zube odlična malična kiselina koja se nalazi u njihovom sastavu. Izgnječite nekoliko jagoda i pireom koji ste dobili trljajte zube laganim pokretima. Već poslije nedjelju dana ćete primijetiti prve rezultate.

Hrana koja zahtijeva dosta žvakanja

Zube najbolje čisti tvrđa hrana sa dosta vlakana koja zahtijeva više pokreta vilicom prilikom žvakanja. Razlog je taj što ona ima mogućnost da detaljnije očisti zube jer luči više pljuvačke prilikom jela, a pljuvačka je neophodna da bi se isprali svi ostaci hrane koju jedemo.

Najbolji primjer takve hrane je jabuka. Ona ima veliki broj vitamina, vlakana, antioksidansa i prirodnih sokova koji su odlični za zube. Osim toga njena tekstura je takva da je teža za žvakanje što tjera da dodatno aktiviramo zube prilikom jela.

Osim jabuke jedite i celer, jer je to tvrd korijen i sadrži veliki broj vlakana i antioksidansa. Žvakanjem celera masirate desni a on kao alkalna namirnica neutrališe kiselost u ustima čime se sprečava razvoj bakterija koje dovode do karijesa. Zato povedite računa šta jedete, jer zdravlje počinje od vašeg izbora namirnica.

Izvor: Ljepotaizdravlje.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *