zdravlje
INFO,  Zdravlje

Zdrave navike koje će vam pomoći da pobijedite proljećni umor

Proljeće je zvanično stiglo i nakon duge i monotone zime, zaista nas raduje da su dani vedri i sunčani i da je zaista pravo uživanje provesti popodne u prirodi. Međutim, s prvim danima proljeća, stiglo je i ono što nas baš toliko i ne raduje – proljetni umor, koji nas sprečava da budemo produktivni i oduzima nam energiju, koja nam je zaista potrebna, kako bismo sve obaveze obavili na vrijeme i sa osmijehom uživali u svakom danu proljeća.

Proljetni umor prepoznaćete po malaksalosti, koja vas čini sposobnim jedino za cjelodnevnoizležavanje, a kojoj ne možete naći adekvatno opravdanje. Veliki broj ljudi pati od meteoroloških tegoba, pa svaku promjenu vremena osjeti kao drastičnu promjenu u svom organizmu.

Osim malaksalosti, proljetni umor izaziva i pospanost, razdražljivost, nagle promjeneraspoloženja i pad imuniteta. S obzirom da je proljetni umor gotovo nemoguće izbjeći, na nama je da ga spremni dočekamo i što bezbolnije prebrodimo.

Postoji nekoliko veoma zdravih metoda, koje će naš organizam pripremiti da se što bolje suoči sa posljedicama umora, a jedna od prvih je promjena načina ishrane.

Nakon ishrane, koju smo preferirali tokom zime, a koja je izuzetno teška, vrijeme je za laganu ishranu, zasnovanu na sezonskim namirnicama, pomoću koje ćemo lakše prebroditi umor, koji nam je došao s proljećem.

Tokom proljeća, ishrana bi trebalo da se bazira na svježem povrću, voću, a kada je meso u pitanju, preporučuje se grilovana piletina, koja je odličan izvor proteina.

Alternativa masnim i začinjenim supama, koje smo konzumirali tokom zime, svakako su ukusni i zdravi potaži, koji će vam dati potrebnu dozu energije i povećati osjećaj sitosti.

Gazirana pića zamijenite svježe cijeđenim sokovima i ukusnim smutijima, koji će vašem organizmu poboljšati imunitet i povećati nivo energije, pa ćete na taj način barem na kratko osjetiti da ste se riješili umora, koji vas iz dana u dan sve više iscrpljuje. Ne zaboravite i da organizmu pružite hidrataciju i unesete neophodnu količinu vode svakodnevno.

Pored zdrave ishrane, vrijeme je da aktivnim treninzima pokrenete vaš metabolizam, ali i organizam.

Da biste ovoj vrsti umora stali na kraj, važno je da svom organizmu priuštite i osam sati zdravog i kvalitetnijeg sna.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *