Dragana Lošić
INFO,  Kuhamo,  Pomažemo,  Zdravlje

Znate li da žudnja za određenom hranom može ukazati na nutritivne deficite?

 

Poznata banjalučka nutricionstkinja, Dragana Lošić često usija društvene mreže sa korisnim savjetima i uvijek nam otkrije  nešto novo. Ona nije neko ko štedi svoje znanje, rado svima odgovori i pomogne.

Ovaj put Dragana otkriva da učestala žudnja za određenom hranom može ukazati na sljedeće nutritivne deficite:

 Česta žudnja za slatkišima  može biti znak deficita HROMA (Cr) jer ukoliko unosimo mnogo rafiniranih UH borimo se sa lošom glukoregulacijom i velikim lučenjem insulina za čiju stabilizaciju i pojačano dejstvo je potreban hrom. Zato umjesto padanja u “začarani krug” zavisnosti od šećera povećajte unos namirnica bogatih hromom kao što su jabuke, paradajz, slatki krompir, cjelovite ili integralne žitarice, jaja, meso i sir.

Česta žudnja za čokoladom  može biti znak da vam ne “fali” čokolada već MAGNEZIJ koji nedostaje većini odraslih osoba. Magnezij je glavni antistresni mineral, važan za pravilan rad srca, za nervni i skeletni sistem, za hormonsku ravnotežu. Magnezija ima u zelenom lisnatom povrću, bananama, orašastim plodovima i ribi.

Česta žudnja za hljebom, tjesteninom i krompirom može biti znak deficita esencijalne AK TRIPTOFANA (Trp) koja je prekursos u sintezi SEROTONINA koji utiče na naše raspoloženje, kvalitet sna i tjelesnu masu. Umjesto da se tješite skrobnim namirnicama tješite se ćuretinom, jajima, orašastim plodovima i bananama jer sadrže triptofan.

Česta žudnja za mesom  može biti znak deficita ŽELJEZA (Fe) i CINKA (Zn) koji su važni za transport kiseonika putem krvi, za imunitet, za zdravlje kose, kože i noktiju, za očuvanje čula mirisa i okusa. U cilju prevencije deficita ovih minerala crveno meso kao najkvalitetniji izvor željeza treba jesti 1x sedmično dok cinka ima u ribi, mesu, jajima, sjemenkama bundeve i suncokreta.

Česta žudnja za slanom hranom može biti znak deficita NATRIJA (Na) čija vrijednost može da padne nakon treninga, dehidracije ili infekcije što lako nadoknadimo slanim kokicama. Takođe važno je ponoviti da dnevni unos soli iznosi svega 2,5g ili pola kafene kašike.

Za više ovakvih savjeta, ali i sjajnih, jednostavnih, zdravih recepata pratite Draganu na Instagramu klikom na ovaj link.

 

One Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *